Meziroční inflace v září klesla na 2,7 procenta

10.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Meziroční inflace v září zpomalila na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Proti loňsku se zvýšily především ceny za bydlení, levnější byly naopak oděvy. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků již inflace ve zbytku roku příliš klesat nebude a spíše se udrží kolem současné hodnoty. Proti letošnímu srpnu byly spotřebitelské ceny nižší o 0,6 procenta, což je největší meziměsíční pokles od září 2006.

Nájemné v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu. Dražší než ve stejném měsíci loni byly také potraviny. Například cena uzenin vzrostla o 7,6 procenta, jogurtů o šest procent a brambory zdražily dokonce o více než 40 procent. Lidé utratili více i za ubytování.

Oděvy zlevnily již několikátý měsíc po sobě, tentokrát to bylo o 3,3 procenta. Levnější než v září 2018 byly rovněž poštovní služby a telekomunikace. Výrazný meziměsíční pokles spotřebitelských cen pak způsobilo zejména zlevnění rekreací, což je v tomto období typické.

Zářijová data podle analytiků naznačují, že Česká národní banka ponechá v listopadu úrokové sazby beze změny. Rada ČNB přitom avizovala, že na listopadovém jednání se vrátí k debatě o možné růstu úrokových sazeb. \"Finanční trhy sice implicitně předpokládají snižování hlavní sazby ČNB v následujících letech, nicméně sama centrální banka naznačuje jasnou možnost jejich růstu už na listopadovém zasedání. To se ovšem dnešními čísly mění,\" uvedl například ekonom ČSOB Petr Dufek.

Zářijová meziroční inflace totiž odpovídala odhadům České národní banky v její aktuální prognóze. V posledních několika měsících totiž byla inflace proti odhadům centrální banky vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK