Sněmovna se po hodinách debat dostala k jednání o zvýšení daní

18.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Sněmovna se po několikahodinové debatě o úpravách programu a po hlasování o navržených změnách dostala ke třetímu čtení vládního návrhu daňových změn. Je ale velmi pravděpodobné, že jeho schvalování dnes nestihne. Odehraje se tak zřejmě až na mimořádné schůzi svolané z popudu vládních stran a KSČM, která má začít příští pátek. Vládní návrh především zvyšuje spotřební daně na líh a tabákové výrobky, zvyšuje zdanění hazardu a zavádí další daňové změny.

Schůze začala jednat jako obvykle v 9:00, ale na daňové změny přišla řada ve 13:15. Především opoziční poslanci vznášeli několik hodin návrhy změn programu schůze a Sněmovna o nich musela poté rozhodnout hlasováním. Valnou většinu z nich odmítla.

Samotné schvalování daňových změn bude znamenat rozhodování o pěti desítkách pozměňovacích návrhů a tedy téměř pět desítek hlasování. Některé pozměňovací návrhy se ale překrývají.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před poslanci zopakovala, že základním cílem změn zákonů je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a také omezit společenské škody, které jsou s tím spojeny. Opozice vládě vytýká, že jí jde jen o zvyšování příjmů státního rozpočtu a že jiné daně naproti tomu nesnižuje.

Skupina poslanců ANO, ČSSD a KSČM již požádala o svolání mimořádné schůze, na níž by se vedle změn daní mělo projednávat zvýšení rodičovského příspěvku. Mimořádná schůze má začít v pátek 25. října ráno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK