MPO vybírá nové sídlo agentur ze tří možností, rozhodne do měsíce

22.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Nové sídlo pro státní agentury CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism vybírá ministerstvo průmyslu (MPO) už jen ze tří komerčních nemovitostí. Do konce listopadu by se mělo rozhodnout, kam přesídlí, řekla v rozhovoru s ČTK náměstkyně ministra Silvana Jirotková. Výběr nejvhodnějšího místa zúžilo ministerstvo z deseti nabídek. Fyzicky by se podle Jirotkové agentury měly sestěhovat do konce března.

\"Je to kvůli tomu, že některé z budov se staví a my na ně čekáme. Současná nabídka (na trhu s nemovitostmi) nám ukazuje, že pokud chceme sestěhování stihnout do konce března, jsou ve hře asi tři objekty a víc ne,\" uvedla náměstkyně. Připustila, že pokud by MPO nespěchalo, mělo by příští rok na výběr z více možností.

Do nového sídla by se podle Jirotkové mohla přestěhovat i Česká centra, která ale zůstanou pod správou ministerstva zahraničí, stejně jako CzechTourism pod ministerstvem pro místní rozvoj.

Jelikož se budou agentury stěhovat do komerční nemovitosti, bude to muset schválit poradní orgán vlády, takzvaná dislokační komise. Jirotková dodala, že se všechny tři vyhlédnuté nemovitosti nacházejí v širším centru Prahy, jsou moderní, dopravně dostupné a především pohodlnější pro zákazníky. Která z nich bude ta nejvhodnější, chce MPO oznámit, až s pronajimatelem podepíše smlouvu. Mělo by se tak podle Jirotkové stát zhruba do konce listopadu.

Na otázku, proč si úřad nevybral některou z už stojících státních budov, odpověděla, že žádná z aktuální nabídky nebyla schopna pojmout více než 300 zaměstnanců. Původně podle Jirotkové vybíralo MPO budovu v majetku státu s Úřadem pro zastupování ve věcech majetkových (ÚZSVM). \"Volné byly budovy jen pro 100 až 150 lidí. Dovolili nám proto se podívat na komerční trh. ÚZSVM poté schválil finanční rozmezí, kolik budeme moct do nájmu investovat,\" dodala.

Jirotková je přesvědčena o tom, že sestěhováním agentur na jedno místo, se zlepší jejich spolupráce. Úspory ještě MPO stále počítá. Ušetřit by se mělo na lidech, podle plánů mají z CzechInvestu a CzechTradu odejít až tři desítky zaměstnanců. Další úspory může ministerstvo najít například ve sdílené administrativě, služebních autech anebo marketingu.

\"Co se uspoří, uvidíme, až budou agentury sedět dohromady. Chtěli bychom na rozpočtech ušetřit minimálně deset procent současných nákladů,\" dodala. Fakt, že agentury budou sídlit spolu, považuje za zásadnější než finanční úspory. Budovy, které agentury opustí, se budou pronajímat jen částečně, protože v nich dále budou sídlit některé státní instituce. O nevyužitých prostorách po dohodě s jednotlivými resorty, jež tyto budovy vlastní, rozhodne ÚZSVM. Mohou se podle Jirotkové i pronajímat komerčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK