Číňané jednají o převzetí British Steel, zachránili by mnoho míst

11.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Peking 11. listopadu (ČTK) - Čínská společnost Jingye Group jedná o převzetí firmy British Steel, která je druhým největším výrobce oceli v Británii. Zaplatit by mohla kolem 70 milionů liber (2,1 miliardy Kč), uvedla dnes agentura Reuters. Britský podnik v květnu vstoupil do likvidace a konkurzní správce ho udržuje se ztrátou v provozu. Převzetím by čínský podnik mohl v Británii zachránit tisíce pracovních míst.

Pokud se firmy dohodnou, počítá se s finanční pomocí britské vlády, upozornil zpravodajský server BBC. Podle čínské skupiny není zatím jistá konečná cena.

British Steel zaměstnává v ocelárnách ve Scunthorpe a Teesside na severovýchodě země asi 4000 lidí. Dalších 20.000 pracovních míst připadá na dodavatelský řetězec navázaný na ocelárny, 1000 lidí by o práci mohlo přijít ve Francii a Nizozemsku. Součástí smlouvy je podle BBC zachování všech těchto míst. Na British Steel, zejména pak na ocelárnu v Scunthorpe, připadá asi třetina oceli vyrobené v Británii.

Před vstupem do likvidace podnik vlastnila investiční společnost Greybull Capital. Ta ho jako ztrátový koupila v roce 2016 za jednu libru od indické ocelárny Tata Steel. Greybull Capital za původ neúspěchu označila obavy z průběhu brexitu, které se negativně odrazily na objednávkách.

Před čínskou skupinou Jingye o převzetí British Steel jednal turecký armádní penzijní fond OYAK, respektive jeho investiční dceřiná společnost Ataer Holding. Britského výrobce oceli chtěla převzít do konce letošního roku, v srpnu podepsala předběžnou dohodu.

British Steel se soustředí na výrobu kolejnic a dlouhé výrobky - nosníky a tyčovou ocel, které se hojně využívají ve stavebnictví, a dále na výrobu ocelového drátu, který se vedle řady jiných využití v průmyslu dává do pneumatik. Skupina Jingye první dva z uvedených produktů, tedy kolejnice a dlouhé výrobky, nevyrábí, a tak by si převzetím rozšířila výrobní záběr.

V dlouhodobém výhledu čínský podnik slíbil zvýšit produkci z 2,5 milionu na více než tři miliony tun ročně. Chce ale také snížit náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK