ČEZ oznámí výsledky hospodaření za tři čtvrtletí roku

12.11.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes oznámí výsledky hospodaření za tři čtvrtletí letošního roku. Analytici míní, že si v nich firma meziročně polepší, důvodem jsou především vyšší velkoobchodní ceny elektřiny. Čistý zisk firmy od začátku ledna do konce září by podle nich měl vzrůst z loňských 9,1 miliardy korun na více než 13,5 miliardy Kč, tržby pak ze 129,3 miliardy korun na zhruba 145 miliard korun.

Analytik Komerční banky Bohumil Trampota také čeká, že firma potvrdí hospodářské cíle pro celý rok. ČEZ dříve avizoval, že v letošním roce předpokládá zvýšení provozního zisku EBITDA na 57 až 59 miliard korun a růst čistého zisku, očištěného o mimořádné vlivy, na 17 až 19 miliard korun. Loni dosáhla firma zisku EBITDA 49,5 miliardy korun a očištěného čistého zisku 13,1 miliardy korun. Představitelé firmy několikrát zopakovali, že výsledky roku 2018 považují za pomyslné dno.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání resortu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK