Cena ropy zvyšuje zájem o diesely

29.09.2005 | , Finance.cz
Ručení 2010


Růst cen ropy, které v posledních týdnech překročila historická maxima, vyvolal u českých prodejců aut zvýšenou poptávku po naftových motorech. Ani následný pokles cen ropy zájem nezastavil.

Společnost AAA AUTO, která je největším prodejcem ojetých vozů ve střední Evropě, zaznamenala enormní nárůst poptávky po dieselech. Zájem o naftové motory je v současnosti největší za celou dobu působení společnosti na trhu. Rostoucí poptávku odstartovalo prudké zdražení ropných produktů, vyvolané následky řádění hurikánu Katrina na jihu USA.

Důvodem je drahá ropa
Poptávka motoristů po dieselech je dlouhodobě vysoká, podstatně výrazněji se ale zvyšovala už od září, kdy rychle vzrostly ceny ropy a hrozila ropná krize. I přes následný mírný pokles cen ropných produktů se zájem o diesely nezastavil, naopak ještě zesílil.

Poměr dieselů roste
 „Největší poptávka je po automobilech do osmi let stáří s moderními dieselovými motory a se s potřebou pod 7l/100 km, u nichž je provoz nejlevnější. V tomto segmentu nám vzrostly prodeje více než o 30 %. Naopak mírně klesl zájem o silné benzinové automobily (nad 2000 cm3) v cenách do 200 000 Kč. Vzhledem k tomu, že jich je na trhu nadbytek a poptávka po nich je nízká, jejich cena rychle klesá,“ prozradil Anthony James Denny, předseda představenstva společnosti AAA AUTO. Zároveň dodal, že tímto tempem prodeje dieselů by mohla Česká republika do dvou let dosáhnout západoevropské úrovně poměru dieselů k ostatním pohonům, tedy ze současných 25 % přibližně na dvojnásobek.


Zdroj: Tisková zpráva společnosti AAA AUTO

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení 2010