Jak na odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení?

01.01.2024 | , REMAX Delux
Komerční sdělení


Dědíte a potřebujete pro notáře odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení? V článku se dozvíte, kde ho nejrychleji, bez chyb a za nejnižší cenu získat.

Popis: Víte, jak odhadnout cenu nemovitosti pro dědické řízení? 
Zdroj: RE/MAX Delux
Úmrtí někoho blízkého je tragická událost, z které navíc vyvstává i spoustu povinností. Jednou z nich je nutnost pomoci notáři s vyčíslením majetku nebožtíka, zejména pokud je součástí majetku nemovitosti. Potřebuje totiž určit její tržní hodnotu, s čímž vám pomůže odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení. Jak na něj?

Jak probíhá dědické řízení?

Na začátku každého dědického řízení notář vždy sestavuje seznam majetku zesnulého a určuje jeho hodnotu, k čemuž potřebuje přesné údaje. Pokud je součástí majetku nemovitost, musí znát také její tržní hodnotu. K tomu od vás bude potřebovat odhad ceny nemovitosti. Více jsme o průběhu psali například ve článku Jak probíhá dědické řízení.

Je odborný odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení povinný?

Na rozdíl třeba od prodeje nebo nákupu nemovitosti si v dědickém řízení nevystačíte s vaším odhadem její ceny. Notář přijme pouze odborný odhad ceny nemovitosti. Bez jeho sehnání se tedy neobejdete a je dobré ho zadat odborníkovi co nejdříve. Jakého odborníka máte vyhledat?

Kdo vám zpracuje odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení?

Tento odhad může zpracovat soudní znalec nebo realitní specialista. Z této dvojice je ale soudní znalec mnohem dražší (ač přesnější). Pro účely dědického řízení ale stačí odhad od levnějšího realitního specialisty. Volit byste však měli zkušeného realitního makléře, který se v dané lokalitě a v daném typu nemovitostí vyzná a při odhadu dokáže užít nejen aktuální data, ale i znalosti tržních trendů.

 Odhad ceny nemovitostí od realitního specialisty můžete získat často i online. K takovému odhadu stačí zpravidla dodat jen potřebné informace a fotky. Takto zhotovený odhad není nejpřesnější, ale v případě dědického řízení je zcela dostatečný.

Odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení

Jak dlouho trvá zpracování odhadu ceny nemovitosti?

Odhad vám realitní specialista zhotoví obvykle do týdne, ale vše záleží na daném období a momentální zaneprázdněnosti odhadce. V případě soudního odhadce se odhad může i lehce protáhnout. Platnost odhadu je zpravidla 3-6 měsíců od zhotovení.

Kolik stojí odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení?

Odhad ceny nemovitosti obvykle stoji kolem tří tisíc Kč. Vždy ale záleží na komplikovanosti odhadu a velikosti nemovitosti. Čím specifičtější a větší nemovitost, tím je odhad dražší. 

Jaké jsou chyby při odhadu ceny nemovitostí pro dědické řízení?

Jednou z častých chyb je požadavek na odhadce, aby odhadl nižší cenu. Důvod je ten, že odměna pro notáře se odvíjí od výše celkové hodnoty zpracovaného majetku v dědickém řízení. Menším odhadem tedy snížíte i odměnu, kterou mu budete muset zaplatit. 

To se vám ale nemusí vůbec vyplatit. Příliš nízký odhad totiž může notář odmítnout a vy jste zbytečně utráceli peníze. Dále se pak může stát, že při prodeji nemovitosti kvůli nižší „původní ceně“ zaplatíte zbytečně vysokou daň z příjmu. Utratíte tedy ve finále více, než kolik byste zaplatili notáři za odměnu.

Z těchto důvodů je tedy opravdu lepší netlačit na realitního specialistu, aby vám připravil nízký odhad ceny nemovitosti, ale chtít aktuální odhad ceny nemovitosti.
 
Popis: Nechte odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení na profesionálech 
Zdroj: RE/MAX Delux

RE/MAX Delux nabízí odhad s širokým využitím

My v RE/MAX Delux nabízíme odborný odhad ceny nemovitosti hned s několikerým využitím. Obvykle lze odborný odhad ceny od realitní kanceláře využít jen pro prodej, nákup nebo právě dědické řízení. Námi zhotovený odborný posudek můžete ale využít i pro potřeby soudů. S námi získáte tedy nejen odhad pro notáře, ale i pro další právní a odborné potřeby za jednu cenu. Půjdete do toho?

Chcete vědět více o odhadu ceny nemovitosti pro dědické řízení nebo si rovnou odhad objednat? Ozvěte se. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení