Nakupování online z Číny: Nízké ceny i rizika

09.04.2024 | , Stario
Komerční sdělení


V dnešní digitální éře je online nakupování běžnou součástí života. Nabízí komfort, široký výběr a často i lákavé ceny. Pro mnoho Čechů jsou v tomto ohledu velkým lákadlem čínské e-shopy, které se proslavily nízkými cenami oblečení, elektroniky a dalších produktů.

Zdroj: Pexels.com

Mezi nejznámější čínské obchody patří Temu a Shein – recenze jsou však poměrně smíšené. Vyplatí se v těchto obchodech nakupovat? 

Časté slevy a akce

Shein, dříve známý pod názvem Sheinside, je čínský e-shop specializující se především na módní oblečení, obuv, doplňky a kosmetiku. Společnost byla založena v roce 2008 a od té doby se rychle propracovala do role jednoho z největších hráčů v online módním průmyslu. Shein je známý svou obrovskou nabídkou trendového oblečení za dostupné ceny a často láká zákazníky slevami a akcemi.

Spokojenost zákazníků závisí na výběru zboží

Zákazníci oceňují nízké ceny a široký výběr oblečení a doplňků, někteří však kritizují kvalitu produktů, dodací lhůty, záměnu objednávek a podobně. Z hlediska kvality se nejčastěji jedná o použití levných syntetických materiálů a špatného provedení. Někteří zákazníci zmiňují dokonce nepříjemný zápach oděvů. Najde se však také spousta spokojených nakupujících. 

E-shop Shein recenze uživatelům umožňuje přímo v aplikaci. Proto při výběru mohou výrazně pomoci právě hodnocení u konkrétních produktů od skutečných zákazníků. Materiály oděvů uvádí e-shop v popisu produktů. Vždy se vyplatí k nákupu přistupovat s rozumem a nevybírat impulzivně pouze podle fotografie. 

Zdroj: Pexels.com

Gigant mezi online obchody

Temu je online tržiště, kde prodejci nabízejí opět širokou škálou produktů, od oblečení a elektroniky přes hračky a doplňky až po nábytek a zahradní techniku. Nabízí i produkty z kategorie „vše za 1 Kč“. Za Temu stojí společnost PDD Holdings, která sídlí v Irsku. PDD Holdings je dceřinou společností čínského giganta elektronického obchodu Pinduoduo.

  • Pinduoduo je třetí největší platforma elektronického obchodu v Číně s více než 800 miliony aktivních uživatelů.
  • PDD Holdings se zaměřuje na expanzi na mezinárodní trhy. Temu je jedním z projektů, které PDD Holdings realizuje v tomto směru.
  • Pinduoduo je známý inovativním přístupem k elektronickému obchodu, který se zaměřuje na nízké ceny a skupinové nákupy.

Recenze se opět odvíjí od produktu

Někteří zákazníci si pochvalují oblečení, elektroniku a hračky, které na Temu pořídili za zlomek ceny v porovnání s běžnými obchody. Jiní se setkali s nekvalitním zbožím, zpožděním doručení, zdlouhavou komunikací s prodejcem a obtížemi s reklamací.

Před nákupem na Temu je proto důležité si důkladně prostudovat recenze produktu a prodejce. Mnoho zákazníků sdílí své zkušenosti a recenze Temu na sociálních sítích a v recenzních webech.

Je vhodné si také uvědomit, že Temu je platforma s tisíci nezávislých prodejců. Kvalita produktů a úroveň služeb se tak může u jednotlivých prodejců značně lišit. Recenze obchodu Temu jako takového proto ovlivňuje každý z prodejců

Nákupy z Číny: Rizika a tipy

Nakupování v čínských e-shopech s sebou nese i jistá rizika. Mezi nejčastější důvody k negativním recenzím Temu, Shein a dalších patří:

  • Nižší kvalita produktů: Ne všechny produkty z Číny jsou nekvalitní, nicméně je důležité počítat s tím, že u levnějších produktů může být kvalita nízká.
  • Dlouhé dodací lhůty: Dodání zboží z Číny může trvat i několik týdnů.
  • Potíže s reklamací: V případě reklamace může být obtížné komunikovat s čínským prodejcem a dosáhnout uspokojivého řešení.
  • Cla a DPH: U objednávek nad 22 EUR je nutné počítat s DPH a případně i s clem.

Před nákupem z čínského e-shopu je důležité:

  • Přečíst si recenze produktu a prodejce.
  • Porovnat ceny na různých e-shopech.
  • Zkontrolovat podmínky vrácení zboží a reklamace.
  • Počítat s delší dodací lhůtou.
  • Při platbě používat pouze ověřené platební metody.

Nákupy z čínských e-shopů mohou být skvělým způsobem, jak ušetřit peníze. Je však důležité si před nákupem uvědomit rizika a dodržovat výše uvedené tipy, aby se nákup nestal zklamáním.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení