Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

ČEZ podepsal privatizační smlouvu na albánskou distribuci

ČEZ podepsal privatizační smlouvu na albánskou distribuci

Finance.cz, 2009-03-11 11:28:51

Albánská vláda dnes se Skupinou ČEZ podepsala smlouvu o prodeji 76% podílu v jediném albánském distributorovi elektřiny OSSH. Dokončení celé transakce je očekáváno v nejbližších měsících.

Výběrová komise určila ČEZ jako vítěze privatizačního tendru již v říjnu 2008. Rozhodnutí komise bylo poté potvrzeno albánskou vládou, které při stanovení struktury transakce a také v průběhu otevřeného, kompetitivního a transparentního tendru radila IFC ze skupiny Světové banky. ČEZ za majoritní podíl ve společnosti OSSH nabídl 102 mil. EUR. Následná jednání vyústila v dnešní podpis smlouvy, dokončení a vypořádání celé transakce je však očekáváno až v následujících měsících.

Albánský ministr hospodářství, obchodu a energetiky Genc Ruli po podpisu smlouvy uvedl: ”Celý proces výběru byl veden podle nejlepší mezinárodní praxe a jsme velmi spokojeni s naší spoluprácí s IFC. Volba společnosti ČEZ bude znamenat významné zlepšení v dodávce elektřiny v Albánii, což povede i ke zvýšení spokojenosti zákazníků.“

„Pro ČEZ je dnešní podpis smlouvy dalším krokem v konsolidaci pozic v regionu jihovýchodní Evropy. Analytici očekávají z dlouhodobého pohledu až 5% růst spotřeby elektřiny v Albánii, rychlejší tempo dosahuje v regionu jen Turecko, kde mj. Skupina ČEZ také působí,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 11.03.2009

08:28 - EU se dohodla na snížené DPHKalousek již v minulosti naznačil, že v Česku by se snížení DPH mohlo projevit například u restauračních služeb či kadeřnictví.

08:47 - Americké akcie vzlétly díky příznivé zprávě o CitigroupAkcie amerických korporací včera v New Yorku zažily nejlepší letošní den. Citigroup oznámila návrat zisku.

13:31 - Pražská burza pokračuje v posilováníPražská burza dopoledne navázala na úterní výrazné oživení a v souladu se zahraničními burzami silně posílila.

Reklama
   
Rejstříky - adresy

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - osoby

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - subjekty

          Rejstriky.finance.cz
          Rejstříky - adresy

            Rejstriky.finance.cz