Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Polovina akciových společností v ČR má utajeného vlastníka

Polovina akciových společností v ČR má utajeného vlastníka

Finance.cz, 2010-12-16 10:36:07

Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy agentury České kapitálové informační agentury (ČEKIA). Podnikatelé tak podle ČEKIE nepodlehli obavám ze změny zákona o veřejných zakázkách, který měl podle předvolebních plánů politiků zamezit účasti anonymních firem ve veřejných výběrových řízeních.

ČEKIA porovnala strukturu tuzemských akciových společností podle podoby a formy vydaných akcií v květnu a prosinci 2010. Počet akciových společností s anonymními vlastníky se ve sledovaném období zvýšil o více než 200 firem, tedy o 1,7 procenta, uvedla analytička agentury Petra Štěpánová.

Více než 91 procent, tedy 21.941 akciových společností registrovaných v ČR vydalo akcie v listinné podobě. Celkem 51 procent tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele s neprůhlednou majetkovou strukturou, zatímco 40 procent má listinné akcie na jméno. U akcií na jméno je společnost povinna vést seznam akcionářů, včetně názvu a sídla právnické osoby nebo jména a bydliště fyzické osoby, která je akcionářem.

Zaknihované akcie, což jsou akcie v elektronické podobě, v Česku vydalo méně než deset procent akciových společností. Zpravidla jde o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh. "Podnikatelé jednoznačně dávají přednost listinným akciím před zaknihovanými z důvodu výrazně nižší administrativní a finanční náročnosti, stejně jako v případě kombinace s formou akcií na majitele možnosti skrýt skutečné vlastníky společnosti," uvedla Štěpánová.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 16.12.2010

10:36 - Polovina akciových společností v ČR má utajeného vlastníkaTo skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Vyplývá to z analýzy agentury České kapitálové informační agentury.

14:15 - Prodej aut v Německu příští rok vzroste o 6 %Německý automobilový trh by měl podle německého svazu dovozců aut v příštím roce opět růst. Letos má trh naopak klesnout o 23 procent.

11:39 - Třináctý plat dostane 18 % lidí, loni to byla pětinaVyplývá to z platového průzkumu Platy.cz, který uskutečnila společnost Profesia.

Reklama
   
Rejstříky - subjekty

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz