Diamo uvažuje o obnovení těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Státní podnik Diamo uvažuje o obnovení těžby uranové rudy ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Ve Stráži, kde byla těžba zastavena v polovině 90. let, je v zemi při dnešních cenách uranová ruda za 250 miliard korun.

"Do konce dubna bude hotový posudek, který ukáže, zda se vyplatí začít s těžbou a jakým způsobem, řekl deníku ředitel Diama Jiří Jež. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman o plánech Diama nevěděl. "Nemůžu k tomu nic říct, protože o tom nemám žádné informace," řekl deníku.

Starostové měst a obcí v okolí Stráže se v názoru na další těžbu liší. "Slibujeme si od toho práci pro lidi i posílení jejich postavení, abychom nebyli městem nezaměstnaných a sociálně slabých rodin. Znamenalo by to také rozvoj města," řekla MfD starostka Stráže pod Ralskem Věra Bradáčová. Starosta sousedního Hamru na Jezeře Milan Dvořák se na případné nové otevření ložiska dívá jinak. "Zaměřujeme se na cestovní ruch, s těžbou uranu by všechno přišlo vniveč," vysvětlil Dvořák deníku.

Severočeské ložisko ve Stráži a v Hamru obsahuje podle Ježe 115.000 tun potenciálních zásob. Ve Stráži se těžilo chemickou cestou za pomoci kyseliny sírové, v Hamru klasickou hlubinnou těžbou. Do likvidace zamířily oba doly v polovině 90. let z ekonomických důvodů. Situace na světových trzích se ale od té doby změnila. Ceny uranu za posledních deset let stouply až sedminásobně.

Diamo nyní ve Stráži zaměstnává zhruba 1.200 lidí na likvidaci ekologických škod způsobených těžbou. Kromě toho firma dobývá uran v dole Rožná na Žďársku, kde už měla být těžba několikrát ukončena. Ministr Říman ale při únorové návštěvě dolu řekl, že navrhne vládě, aby se uran na Žďársku těžil, dokud to bude ekonomicky výhodné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK