Triumf studentů VŠE v soutěži KPMG Case Competition v Johannesburgu

20.04.2007 | , KPMG
Tiskové zprávy


Tým čtyř studentů z Vysoké školy ekonomické v Praze zvítězil v mezinárodním finále prestižní soutěže KPMG Case Competition, které se uskutečnilo v Jihoafrické republice. Po úspěšně zvládnutém národním kole v budově společnosti KPMG Česká republika v Praze tak za sebou český tým...

Po úspěšně zvládnutém národním kole v budově společnosti KPMG Česká republika v Praze tak za sebou český tým ve složení Martin Hovad, Alice Savovová, Helena Račická a David Pospíšil nechal i mezinárodní konkurenci z 11 zemí. Mladí ekonomové tak navázali na vítězství svých kolegů z VŠE z roku 2005.

Jihoafrické finále, které se konalo v Johannesburgu od 28. do 30. března 2007, bylo rozděleno do tří dnů. Účastníci během nich řešili celkem tři případové studie. Dvě byly součástí boje o finále, poslední pak rozhodovala o vítězi.

Český tým byl o třídu výš než soutěžící z ostatních zemí. Jejich nápady, profesionalita v řešení studií a vynikající prezentace udělali dojem na porotce ze všech zemí,“ uvádí Pavel Závitkovský, partner společnosti KPMG Česká republika a také člen mezinárodní poroty KPMG Case Competition. „Pokud by chtěli, ihned mohli zůstat a začít pracovat pro KPMG v Jihoafrické republice na plný úvazek,“ komentuje s úsměvem nabídky, které z pořadatelské země čeští studenti dostali.

V mezinárodním kole KPMG Case Competition řešily týmy postupně tři případové studie. Týkaly se reálných problémů nejen světových společností De Beer a Exxon Mobil, ale také krize v rusko-gruzínských vztazích. Studenti se během tří hodin museli seznámit s ekonomickými, marketingovými a finančními ukazateli konkrétní společnosti a na tomto základě zpracovat strategický plán jejího rozvoje. Pak měl každý tým dvacet minut pro prezentaci vlastního řešení. Následovaly otázky komise - během dalších dvaceti minut musely týmy obhájit své prezentované návrhy a řešení.

Český tým předvedl komplexní analýzu problematiky studie, nápaditost v doporučeném řešení a propracovanou techniku jasně strukturované prezentace. „Porotci ocenili i fakt, že všichni členové týmu prezentovali naprosto profesionálně, dodržovali časové limity a měli výbornou znalost angličtiny,“ doplňuje Závitkovský.

Soutěž pro nás byla velice cennou zkušeností. Díky neustálému časovému tlaku jsme se přesvědčili, jak je týmová práce efektivní,“ uvádí Alice Savovová z vítězného týmu. Její kolega David Pospíšil pak vyzdvihl zejména možnost vyzkoušet si práci profesionálního poradce nanečisto. Celý tým také ocenil příležitost poznat prostředí, které panuje v KPMG. „Překvapilo nás, jak byli všichni příjemní a vyzařovala z nich spokojenost s tím, že pracují právě pro KPMG,“ popisuje Helena Račická. „Až budu jednou podnikat, vím, kde hledat své poradce,“ shrnuje dojmy Martin Hovad.

Jihoafrické finále bylo vyvrcholením již čtvrtého ročníku KPMG Case Competition. Mladí ekonomové navázali na úspěch svých kolegů z VŠE z roku 2005, kdy se český tým zapojil do této soutěže vůbec poprvé. Po vítězství v národním kole, do kterého se tehdy přihlásilo celkem 17 týmů, pak studenti VŠE zvítězili i na mezinárodní úrovni. V roce 2006 zastupoval Českou republiku v mezinárodním finále v Lisabonu tým studentů z University of New York in Prague, kde obsadil třetí místo.

 

Vítězný český tým:
Alice Savovová – VŠE, 5. ročník, Fakulta mezinárodních vztahů
Helena Račická  – VŠE, 5. ročník, Fakulta financí a účetnictví
Martin Hovad – VŠE, 4. ročník, Fakulta informačních technologií
David Pospíšil – VŠE, 5. ročník, Fakulta mezinárodních vztahů

Názvy případových studií:
Borjomi: Crisis in Russia
Exxon Mobil´s Riches – Fueling Controversy?
De Beer´ Corporate Transformation – The Competitive Pressures

Další účastníci finále:
Norsko, Itálie, Francie, Německo, Velká Británie, Jihoafrická republika, Švédsko, Lucembursko, Nizozemsko, Španělsko a tým složený ze zástupců různých afrických zemí

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy