Zvolte si výši rodičovského příspěvku

24.04.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Návrh reformy, kterou vláda v dubnu představila, předpokládá i změny v sociální oblasti. Jednou z nich je volitelná výše rodičovského příspěvku v závislosti na délce jeho pobírání. Jak se vás reforma dotkne pokud bude schválena? Odpověď naleznete v našem článku.

Reforma řeší několik oblastí. Jednou z nich jsou také sociální dávky. V současné době lze pobírat dávky státní sociální podpory, dávky v hmotné nouzi a dávky sociální péče v podobě příspěvku na péči a příspěvků pro osoby se zdravotním postižením. Reforma předpokládá určité změny a úpravy téměř ve všech těchto oblastech. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé návrhy.


Dávky státní sociální podpory

Přehled dávek státní sociální podpory naleznete v sekci Sociální podpora. Ze současných osmi dávek, které jsou lidem poskytovány, reforma předpokládá změnu u více než poloviny.

Přídavek na dítě je poskytován rodinám s dětmi a pomáhá jim krýt náklady, spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí.  Výše dávky je závislá na příjmu rodiny (je zjišťován násobek životního minima) a také na věku dítěte. Nejvyšší přídavek získají rodiny s příjmem do 1,5násobku  ŽM rodiny, naopak rodiny s příjmy nad 4,0 násobek ŽM rodiny, již na něj nárok nemají.
Návrh předpokládá, že přídavek bude nově poskytován v pevné výši podle věku dítěte a nárok na přídavek bude mít rodina s příjmem do 2,4násobku ŽM rodiny.

 

 Tabulka: Návrh výše přídavku na dítě

Věk dítěte Výše přídavku
0 - 6 let 500 Kč
6 - 15 let 610 Kč
15 - 26 let 700 Kč

Zdroj: materiál Reforma veřejných financí 2007 - 2010


Sociální příplatek pomáhá rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním potřeb jejich dětí.  Návrh předpokládá, že nárok na sociální příplatek budou mít rodiny s příjmem do 2,0 násobku ŽM rodiny. V současné době je tato hranice 2,2 ŽM rodiny.

 

Rodičovský příspěvek náleží rodiči, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let věku nebo do 7 let, je-li dítě dlouhodobě zdravotně postižené. V roce 2007 činní rodičovský příspěvek 7 582 Kč, což je téměř dvojnásobná výše oproti roku 2006. Bohužel toto navýšení v sobě nese zvýšené náklady a proto reforma hodlá opět poněkud výši rodičovského příspěvku omezit.
Návrh předpokládá, že po výplatě peněžité pomoci v mateřství v délce 28 týdnů vdaným i osamělým matkám (37 týdnů po porodu vícerčat), by následovalo čerpání rodičovského příspěvku ve třech výměrách stanovených v pevných částkách:

  • zvýšené - 11.400 Kč
  • základní - 7600 Kč
  • snížené - 3800 Kč, přičemž volba by se vztahovala vždy k nejmladšímu dítěti v rodině.

A jak by tedy čerpání rodičovského příspěvku mělo vypadat? Rodič si zvolí jednu z variant čerpání:
Rychlejší čerpání: Po výplatě peněžité pomoci v mateřství (cca 5 měsíců po porodu) by rodičovský příspěvek náležel ve zvýšené výměře do 24 měsíců (2 let) věku dítěte.
(19 měsíců * 11.400 Kč =  216.000 Kč)
Tato možnost by přicházela v úvahu pouze, pokud by peněžitá pomoc v mateřství dosahovala alespoň rodičovskému příspěvku ve zvýšené výměře.
Klasické čerpání: Po výplatě peněžité pomoci v mateřství  by rodičovský příspěvek náležel v základní výměře do 36 měsíců (3 let) věku dítěte.
(31 měsíců * 7600 Kč =  235.600 Kč)
Pomalejší čerpání: Po výplatě peněžité pomoci v mateřství  by rodičovský příspěvek náležel v základní výměře do 18 měsíců a dále ve snížené výměře do 48 měsíců (4 let) věku dítěte.
(13 měsíců * 7600 Kč + 30 měsíců *3800 =  212.800 Kč)

I nadále by v případě postižených dětí byl příspěvek poskytován do 7 let věku dítěte a to v základní výměře.
(79 měsíců * 7600 Kč = 600 400 Kč)

Návrh počítá také s přechodným obdobím, pokud by byla reforma schválena k 1.1.2008. V tomto případě by příspěvek rodičům dětí straších 3 let byl poskytován ve snížené výměře (3800 Kč) do 4 let věku dítěte. Rodičům dětí starších 18 měsíců by byla dávka poskytována v základní výměře(7600 Kč) do 3 let věku dítěte a ve snížené výměře (3800 Kč) do 4 let věku dítěte.

Graf: Porovnání nákladů na rodičovský příspěvek

rodicovky_prispevek.jpg

 Zdroj: materiál Reforma veřejných financí 2007 - 2010

Pokud budou reformní kroky schváleny, bude to pro současné příjemce rodičovského příspěvku znametat opět jeho snížení. Ti kdož ho teprve začnou pobírat, budou muset více přemýšlet, jakou variantu zvolit. 
 
 
Porodným
se matce jednorázově přispívá na náklady související s narozením dítěte. Reforma předpokládá porodné v pevné výši podle pořadí dítěte a to 15.000 Kč při narození prvního dítěte a 13.000 Kč při narození druhého a dalších dětí.  V současné době se porodné odvíjí od životního minima dítěte a je určováno násobkem životního minima. Tak např. při narození jednoho dítěte získá žena porodné ve výši 17.760 Kč, při narození dvojčat 53.120 Kč.

V dávkách pěstounské péče by mělo dojít ke změně u příspěvku při převzetí dítěte do pěstounské péče. Tento příspěvek by nově měl být stanoven v pevné výši (nyní je určen v závislosti na výši ŽM dítěte) a to dle věku dítěte.

 Tabulka: Návrh výše příspěvku při převzetí dítěte pěstounské péče

Věk dítěte Výše příspěvku
0 - 6 let 8 000 Kč
6 - 15 let 9 000 Kč
15 - 26 let 10 700 Kč

Zdroj: materiál Reforma veřejných financí 2007 - 2010


Také u pohřebného by mělo dojít k určitým změnám a to, že by na něj byl nárok v případech, kdy je vypraven pohřeb rodiči nezaopatřeného dítěte nebo nezaopatřenému dítěti.
Zrušen by měl být příspěvek na školní pomůcky (1000 Kč).

Sociální péče

Další oblastí, které by se reforma měla dotknout, je oblast sociální péče. Od ledna letošního roku vstoupil v platnost zákon o sociálních službách. Ten zavádí nově výplatu příspěvku na péči přímo osobám, které využívají sociální služby. Reforma předpokládá, že např. po dobu hospitalizace, která trvá celý kalendářní měsíc, bude výplata příspěvku pozastavena. Také v případě, kdy příjemce neuvede způsob využití příspěvku na péči, bude výplata příspěvku pozastavena do doby, než uvede odpovídající způsob jeho využití.


Stát v reformě předpokládá, také podporu rodin s dětmi. Mělo by se jednat o možnosti širšího použití částečných, flexibilních pracovních úvazků a v závislosti na tom nalezení širšího spektra služeb péče o děti do šesti let věku, včetně vytvoření systému péče o děti tzv. nerodičovskou osobou. Pro muže by mohl být zajímavý návrh na zavedení týdenní otcovské dovolené během prvních dvou měsíců života dítěte.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA