ČRo: Poslanci chtějí zrušit tendr na nákup vojenských tatrovek

26.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Kopřivnice 26. dubna (ČTK) - Vlivní opoziční i vládní poslanci navrhují zrušení státní zakázky pro kopřivnickou automobilku Tatra, která má české armádě dodat 555 nákladních vozů za 2,6 miliardy korun. Tatra podle nich vypověděla smlouvy českým firmám, především společnosti Praga Hostivař, které se na zakázce měly podílet. Vůz se má v Kopřivnici pouze montovat z dílů dodaných ze zahraničních a odpadá tak hlavní důvod, proč Tatra získala zakázku bez výběrového řízení, uvedl Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Podle exministra průmyslu a místopředsedy ČSSD Milana Urbana předchozí vláda nevypsala na lukrativní zakázku běžné výběrové řízení, ale oslovila přímo Tatru, protože chtěla podpořit český průmysl. "Dneska to již není vůbec o českém průmyslu. Je to o dodávkách celého auta ze zahraničí. Myslím si, že to není důstojné pro Českou republiku a její armádu. Požádal jsem premiéra Topolánka o nápravu, případně o zrušení celého tendru," řekl Radiožurnálu Urban, který od předsedy vlády ještě nemá žádnou odpověď.

Celý projekt by podle informací Českého rozhlasu zrušil i šéf sněmovního výboru pro obranu za ODS Jan Vidím. Praga podle něj byla vedle francouzského Renaultu hlavním subdodavatelem s tím, že v Kopřivnici se mají vozidla jen montovat. "V podstatě poslední skutečně český produkt měl být právě produkt firmy Praga a ve chvíli, kdy i ten bude vyřazen z výrobního cyklu, pak se to auto u nás skutečně jenom smontuje ze zahraničních dílů a podíl českého zbrojního a automobilového průmyslu bude nula," doplňuje Vidím.

Ministerstvo obrany zatím do sporu mezi Pragou a Tatrou nechce zasahovat, neuvažuje ani o zrušení zakázky pro Tatru.

Tatra loni podle předběžných výsledků meziročně zvýšila tržby za prodaná vozidla o 28 procent na 3,647 miliardy korun. Počet prodaných vozů včetně rozložených sad se zvýšil téměř o 300 na 1607 automobilů, růst výroby pokračuje i letos. Firmu od podzimu ovládá skupina českých i mezinárodních investorů reprezentovaná Ronaldem Adamsem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK