Soud zrušil odvolání šesti členů RRTV, ale ne rady jako celku

24.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Městský soud v Praze dnes zrušil rozhodnutí tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) z dubna 2003 o odvolání šesti členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Soud tak vyhověl žalobě těchto šesti členů. Součástí Špidlova tehdejšího rozhodnutí bylo ale i odvolání rady jako celku, kterým se soud nezabýval, a zůstalo tak podle žalobce i obhájce žalovaného v platnosti.

"Soud dospěl k názoru, že rozhodnutí předsedy vlády se ruší z důvodu nepřezkoumatelnosti pro nedostatek důvodů," uvedla soudkyně. Poznamenala, že městský soud přihlížel k názorům Nejvyššího správního soudu (NSS), na který se šest členů odvolané rady obrátilo poté, co při prvním jednání městský soud jejich žalobu zamítl. NSS loni na podzim výrok městského soudu zrušil a vrátil mu jej zpět k jednání.

"Vypadá to jako paradox. Soud se domnívá, že rada byla odvolána jako celek, ale nás šest odvoláno nebylo," řekl ČTK Pavel Foltán, který se dnes jako jediný ze šesti Špidlou odvolaných členů RRTV k soudu dostavil.

Dalšími členy tehdejší rady, kteří se domáhali zrušení Špidlova rozhodnutí o jejich odvolání, jsou Zdeněk Duspiva, Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek a Petr Žantovský. Podle jejich argumentace tehdejší premiér neuvedl žádné konkrétní důvody pro jejich odvolání a při jejich odvolání byl zároveň použit chybný, a tedy neplatný postup.

Podle Foltána se dnes zjistilo, že pod jedním jednacím číslem se nachází dvě Špidlova rozhodnutí, a to o odvolání jednotlivých členů rady, které jim bylo zasláno, a o odvolání rady jako celku, jež bylo doručeno pouze předsedovi tehdejší rady Martinu Muchkovi jako předsedovi a zástupci rady.

O rozhodnutí Špidly odvolat radu jako celek tak podle Foltána členové rady nevěděli, a proto jej u soudu nenapadali. Na dalším postupu se šestice bývalých členů rady dohodne, až obdrží písemné vyhotovení rozsudku, doplnil Foltán.

Radu a její členy Špidla odvolal na návrh sněmovny v dubnu 2003, a to v souvislosti s prohranou arbitráží, po níž musela ČR zaplatit společnosti Central European Media Enterprises (CME) přes deset miliard korun za její nedostatečně ochráněnou investici do televize Nova.

Špidla odvolal RRTV a její členy, neboť podle sněmovny opakovaně závažně neplnila své povinnosti. Někteří poslanci tehdy považovali radu za viníka toho, že ČR prohrála stockholmskou arbitráž a musela sumu zaplatit.

Sněmovna posléze vytvořila vyšetřovací komisi, která dospěla k názoru, že v arbitráži s firmou CME se Česká republika dopustila několika chyb, na škodě, kterou CME utrpěla v souvislosti s investicí do Novy, ale ČR vinu nemá. Podle členů odvolané rady tak zpráva komise jednoznačně vyvrátila jejich odpovědnost za více než desetimiliardovou škodu, kterou ČR utrpěla.

Sám Foltán míní, že se těžko mohl podílet na prohrané arbitráži, neboť členem rady se stal až v roce 2001, stejně jako Zdeněk Duspiva. Arbitráž má kořeny v roce 1999, kdy se tehdejší šéf Novy Vladimír Železný ve zlém rozešel se svým tehdejším investorem a současným majitelem Novy CME a začal vysílat za pomoci jiné servisní organizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK