Stávka SAS pokračuje, ve Švédsku se nelétá ani v pondělí

27.05.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 27. května (dopisovatel ČTK) - Švédský kabinový personál skandinávské letecké společnosti SAS bude i v pondělí pokračovat ve stávce za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Vedení společnosti a odbory, zastupující 800 stávkujících zaměstnanců, se podle dosud vydaných prohlášení nepřiblížily kompromisu ve svých dosud značně vzdálených stanoviscích a konec stávky tak ještě stále není v dohledu.

Stávka pokračuje již od pátečního rána a účet za celkové ztráty způsobené zastavením práce se v pondělí přiblíží v přepočtu 300 milionům Kč. Ve Švédsku nelétají žádné vnitrostátní linky SAS, z evropských linek zůstanou na zemi ty, v nichž cestující obsluhují švédští zaměstnanci. Linky s norským a dánským personálem postiženy nejsou, stejně jako mezikontinentální spoje Scandinavian Airlines.

Vedení SAS dnes v tiskovém prohlášení tvrdě kritizovalo odbory za jejich přístup a vyzvalo je, aby okamžitě přiznaly a převzaly odpovědnost za to, že se diskuse stále nehýbají z místa. "Nyní jsou v sázce pracovní příležitosti pro mnohem větší počet osob, než je 800 členů švédského kabinového personálu," uvedl k tomu generální ředitel SAS Sverige Anders Ehrling. Zatímco podle vedení švédské SAS konflikt pojednává o demonstraci moci ze strany odborů, podle stávkujících je v sázce zdraví personálu i bezpečnost cestujících.

V pondělí zůstane na zemi celkem 275 letů, což postihne dalších 20.000 cestujících. Počet zastavených letů tak od pátku dosáhl již 900, počet postižených cestujících se vyhoupne na 70.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK