EU na seznam chráněných výrobků zařadí lomnické suchary

18.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. června (zpravodajka ČTK) - Lomnické suchary budou dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z Česka, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky. Potvrdil mluvčí EK Michael Mann. Lomnické suchary jsou už devátou českou lahůdkou, kterou bude EU chránit.

Jen za posledních šest měsíců uspěla ČR při zápisu na evropský seznam chráněných potravinářských a zemědělských produktů šestkrát. Kromě lomnických sucharů nyní v lichotivé společnosti dalších proslavených evropských lahůdek figurují také štramberské uši, pohořelický kapr, žatecký chmel, hořické trubičky a karlovarský suchar.

Oficiální udělení známky, takzvaného chráněného zeměpisného označení, by tak nyní v případě lomnických sucharů mělo být formalitou. Unijní značka potvrzuje jedinečnost výrobku, a tedy i výhodu na trhu. Zaručuje také, že daná specialita vzniká ve vymezené zeměpisné oblasti a chrání výrobce před nekalou konkurencí.

S výrobou sucharů začala již před téměř 200 lety firma Jína z Lomnice nad Popelkou. Noví vlastníci firmy v roce 1992 výrobu sucharů vzhledem k vysokému podílu ruční výroby zastavili, ale už o dva roky později se drobní výrobci sucharů pokusili produkci s úspěchem oživit.

Lomnické suchary se pečou dvakrát a před druhým pečením se obalí v moučkovém cukru, tím se od obyčejných sucharů na první pohled liší. Sladké suchary, které se pečou i s mandlovou, oříškovou či arašídovou příchutí, se vyrábějí stejným postupem desítky let v Lomnici nad Popelkou a jejím okolí a podle producentů existují desítky receptur. O registraci Lomnických sucharů požádalo loni sdružení jejich výrobců, které zastupuje tři místní producenty. Jejich reprezentantem je společnost J. Jína 1810, která od jara vyrábí v Košťálově suchary podle tradiční receptury vytvořeném živnostníkem Michalem Jínou před bezmála 200 lety.

"Registrace značky by nám měla zajistit, že toto označení budou moci používat jen místní výrobci z Lomnice a blízkého okolí, v současné době se totiž podobné pečivo vyrábí pod tímto názvem i jinde v republice a často vůbec originálním sucharům neodpovídá a tím nám škodí," řekl předseda sdružení a ředitel společnosti Michal Seidl. Malá pekařská firma zatím zaměstnává jen pět pracovníků, do budoucna ale počítá s rozšířením výroby a originální Lomnické suchary chce také vyvážet do zahraničí.

Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do unie vstoupila. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU.

O ochranu Evropské unie se ucházejí ještě další dvě desítky českých výrobků. V nejbližší době bude EK rozhodovat o tom, zda mezi oficiálně chráněné tradiční potravinářské a zemědělské produkty zařadí například nošovické kysané zelí, pardubický perník, třeboňského kapra nebo mariánskolázeňské oplatky.

Za posledních 15 let ochranné evropské známky získalo přes 750 výrobků. Nejlépe si vedly země kolem Středozemního moře. Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko už si registrovaly více než stovku lahůdek. ČR je s devíti registrovanými výrobky nejúspěšnější z nových členských zemí a co do počtu chráněných specialit předstihla například Belgii, Dánsko nebo Irsko.

Mezi nejznámějšími produkty, které EU chrání, jsou například sýry feta či gorgonzola, parmská šunka, marcipán z německého Lübecku nebo balzamikový ocet z italské Modeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK