Vláda schválila elektronický platební rozkaz

18.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Vláda schválila návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na zavedení elektronického platebního rozkazu. Norma má urychlit soudní řízení při vyřizování pohledávek a pomocí moderní techniky osvobodit soudce od nadměrné administrativy. "Návrh je klíčovým krokem v zavedení elektronizace justice, ušetří čas, lidi i peníze," řekl Pospíšil.

Podle ministra by se nová praxe měla týkat ročně asi čtvrt milionu případů. Především jde o nehrazené účty za plyn, elektřinu, nájemné, poplatky za veřejnoprávní televizi či rozhlas, leasingové smlouvy, dluhy u dopravních podniků za pokuty či spotřebitelské úvěry.

Pospíšil zdůraznil, že elektronický platební rozkaz funguje například v Rakousku a jde tedy již o vyzkoušenou praxi.

Nový postup bude fungovat téměř kompletně v elektronické podobě. Věřitel vyplní elektronický formulář přístupný na internetové adrese ministerstva spravedlnosti a odešle ho, také elektronicky, soudu. Zde se zpracuje speciálním programem a soudce pouze elektronickým podpisem stvrdí správnost platebního rozkazu. Poté co ho dlužník obdrží, může si buď podat odpor a jít k řádnému soudu, nebo dluh zaplatit.

Až dosud fungovalo vše v papírové podobě. Věřitel tak musel napsat žalobu, odnést ji na soud, kde se založil zvláštní spis. Ten potom vyřizovala řada zaměstnanců soudů, tím se zvyšovaly i náklady státu.

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že podle odhadů by zavedení elektronického platebního příkazu mělo ušetřit asi 250 lidí - většinou vyšších soudních úředníků, kteří nyní fungují jako pošťáci, řekl místopředseda vlády novinářům. Kabinet podle něj věří, že norma sníží byrokratickou zátěž.

Elektronické platební rozkazy budou vydávat věcně a místně příslušné soudy. Vedle elektronického platebního rozkazu bude i nadále existovat písemný platební rozkaz a směnečný (šekový) platební rozkaz, které budou fungovat stejně jako v současnosti. Bude na volbě věřitele, který ze způsobů použije, aby se domohl svého práva.

Pokud novela občanského soudního řádu, která elektronický platební rozkaz zavádí, projde oběma komorami parlamentu a podepíše jí prezident, začne platit od 1. ledna 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK