HN: Gandalovič chystá zákon prověřující restituce členům JZD

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Ministr zemědělství Petr Gandalovič připravil návrh speciálního zákona, který prověří, zda bývalá jednotná zemědělská družstva (JZD) řádně vrátila majetek svým bývalým členům. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Odpovědnost za nepřevedení majetku by podle předlohy měly nést firmy, které z bývalých JZD vznikly.

"Jde o majetek v řádu miliard a dokončení privatizace se týká desítek tisíc vlastníků, kteří nebyli náležitě uspokojeni," řekl deníku Gandalovič. Návrh podle HN chystá na jedno z nejbližších zasedání vlády.

Mnohá JZD ponechala závazky vůči restituentům a neprodejný majetek v původní firmě a cenný majetek vyvedla do nových firem, píše deník. Majetek podle něj řádně nevrátilo svým dřívějším členům odhadem 70 procent bývalých JZD. "Dělaly to stovky JZD. A nárok na vyplacení lepších podílů má možná až kolem 450 tisíc lidí," uvedl pro HN Gandalovičův poradce a spoluautor návrhu zákona Miloslav Kučera. "A ve hře je stále sedm, možná ale až 40 miliard korun," dodal.

Gandalovičův návrh podle deníku chválí Asociace soukromého zemědělství, Zemědělský svaz, který hájí především zájmy velkých firem vzniklých z bývalých JZD, ho odmítá. "Nerozumím tomu, to se má snad otevřít cesta k likvidaci našeho zemědělství," řekl HN předseda svazu Miroslav Jirovský.

Zástupci KSČM a sociální demokracie oslovení deníkem byli k návrhu skeptičtí. "Křivda se stala naopak družstvům, když jim zákonodárci v 90. letech nařídili vracet neúměrně vysoké majetkové podíly," uvedl šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. "Neodmítám návrh předem, ale musíme si také třeba ujasnit, z čeho by současné firmy majetek vracely," řekl HN šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK