Dlouholetý šéf Yahoo! nevydržel tlak investorů a odchází

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 19. června (ČTK) - Dlouholetý generální ředitel americké internetové společnosti Yahoo! Terry Semel nevydržel tlak nespokojených investorů a odchází z funkce. Nahradí ho spoluzakladatel firmy Jerry Yang, který, podobně jako kdysi Bill Gates z Microsoftu, opustil studia na prestižní vysoké škole, aby se věnoval byznysu.

Semel z Yahoo! přesto úplně nezmizí. Firma ho ale jmenovala jen předsedou bez výkonných pravomocí, takže jeho funkce bude jen symbolická a na faktické řízení podniku už nebude mít skoro žádný vliv. Do vrcholového vedení se však vrací bývalá finanční ředitelka firmy Susan Deckerová, která byla jmenována prezidentkou.

"Když jsme se správní radou hovořili o mých cílech a plánech, jasně jsem sdělil své přání odstoupit raději dříve než později," uvedl Semel v tiskové zprávě, kterou podnik vydal. Yang a Deckerová jsou podle něj dobrou volbou, jak pokročit v reorganizaci Yahoo! a zajistit rychlejší postup.

"I když je to obrovská zodpovědnost, jsem připraven," řekl Yang.

První reakce investorů byla velmi příznivá. Akcie Yahoo! před zveřejněním zprávy na trhu Nasdaq zpevnily o necelá tři procenta, ale jakmile firma vydala tiskovou zprávu, kde změnu oznámila, akcie si připsaly dalších téměř pět procent.

Semel je člověk z hollywoodského prostředí a nejvyšší funkce v Yahoo! se ujal zhruba před šesti lety, tedy krátce poté, co splaskla takzvaná bublina internetových akcií. Semel má nicméně zásluhu na tom, že pomohl ve firmě stabilizovat reklamní a mediální aktivity.

Horší bilanci už má ale Semel v posledních letech. Rozezlení investoři mu vyčítají, že postupuje příliš pomalu, takže dává konkurenci dost času na to, aby se prosadila. Nejdříve přišel Google s vyhledávačem a reklamou, pak se přidaly sociální sítě, jako je YouTube, MySpace a další.

Yang studoval na Stanfordově univerzitě, když začal v první polovině 90. let vytvářet Yahoo!. Později měl pokračovat v postgraduálním programu, ale dal přednost internetu, který byl teprve v plenkách. Stejně se rozhodl jeho společník David Filo, který se od začátku staral spíše o technickou stránku společného podniku.

Otázkou je, zda změnami ve vrcholovém vedení snaha o zlepšení výkonnosti skončí. Spekuluje se totiž, že Yahoo! čekají další změny, a patrně mnohem významnější. V úvahu by mohlo připadat partnerství s některým z rivalů, ale i fúze. Pozorovatelé nevylučují, že Yahoo! by se mohla spojit s Microsoftem nebo někým dalším, třeba s AOL ze skupiny Time Warner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK