Japonské akcie jsou na čtyřměsíčním maximu

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. června (ČTK) - Ceny japonských akcií pokračovaly v růstu, ale v mnohem mírnějším než v pondělí. Hlavní index je na téměř čtyřměsíčním maximu a největší zájem byl o emise Daiichi Sankyo či Nikon. Těm pomohlo k růstu lepší nákupní doporučení od makléřských firem. Oslabovaly však akcie leteckých a přepravních společností.

Index Nikkei 225 si připsal 14,09 bodu a den uzavřel vyšší o 0,08 procenta na hodnotě 18.163,61 bodu. Hůř si vedl širší index Topix, který si odepsal 0,44 procenta a uzavřel na 1780,49 bodu.

Investoři nakupovali také akcie strojírenské společnosti Kawasaki Heavy Industries, na které příznivě zapůsobila zpráva, že firma ve spolupráci s čínským partnerem Cosco Group postaví v čínském Ta-lienu jedny z největších loděnic.

Na rekordu se ocitly akcie Nintenda, kterým částečně pomohl slabší kurz jenu. Hlavní index díky růstu velkých emisí zůstává jen asi 0,7 procenta od ročního maxima, které činí 18.300 bodů, a na němž se ocitl koncem letošního února.

Na devizovém trhu oslaboval kurz japonského jenu, které k euru klesl na nový rekord, zatímco k dolaru je nejslabší za čtyři a půl roku. Na pokles měny nadále nejvíce působí obliba takzvaných "carry trades", kdy obchodníci prodávají měny s nízkým výnosem, což je právě jen.

Japonská měna začala výrazněji oslabovat už minulý týden, kdy šéf tamní centrální banky Tošihiko Fukui řekl, že zatím nemá dost důvodů k tomu, aby pokračoval ve zvyšování úroků. Mezi obchodníky se přitom spekulovalo, že by sazby v Japonsku mohly vzrůst už v červenci.

V závěru obchodování se jen k euru prodával v kurzu 165,94 JPY, a oslabil tak z předchozích 165,47 JPY, kde byl v pondělí. Na paritě s dolarem klesl na 123,61 ze 123,57 JPY, a dolar k euru oslabil na 1,3431 USD z předchozího kurzu 1,3391 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK