MfD: Dálnice D11 by měla vést do Hradce do konce příštího roku

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 19. června (ČTK) - Dálnice z Prahy zřejmě do konce příštího roku dorazí až do Hradce Králové. Na pondělním kontrolním dnu pokračování stavby v Pardubicích to slíbili silničáři. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj. Dokončení stavby stále blokuje výkup potřebných pozemků, ty by měla jejich majitelka vyměnit za jiné. Definitivní dohoda však dosud podepsána není.

Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že se po několikaletém vyjednávání dohodlo s Ludmilou Havránkovou, která hospodaří na polích, přes něž by měla dálnice u Hradce vést. Havránková je vymění za jiné pozemky. Farmářka by měla za svých 11,5 hektaru polí, která budou oceněna jako stavební parcely, dostat zemědělskou půdu ve stejné hodnotě.

"Cena obou pozemků má být odhadnuta na 50 milionů korun. Paní Havránková postoupí ty své za 254 hektarů zemědělské půdy z majetku státu," řekl hradecký primátor Otakar Divíšek.

Směna obou pozemků ale zatím není jistá. Havránková podle svého právního zástupce Pavla Černohouse čeká na výsledek oceňování a na to, jaké konkrétní pozemky jí stát nabídne. "Ocenění pozemků jsem ještě neviděl. Stát nabídl paní Havránkové určité pozemky z majetku Pozemkového fondu. Z nich paní Havránková označila ty, které pro ni mají význam. Nyní čekáme, které přesně jí stát nabídne. Paní Havránková má kvůli hospodaření zájem o větší ucelené celky, aby nemusela mezi rozdrobenými poli přejíždět s technikou," řekl Černohous.

Podle silničářů by už ale tyto detaily dohody neměly další stavbu dálnice zdržovat. Věří, že do konce příštího roku se bude po dálnici jezdit až do Hradce Králové. "Předpokládám, že do konce tohoto roku budou pozemky převedeny. Pokud se to podaří, jsem přesvědčen, že dálnici dostavíme tak, abychom nemuseli žádat o prodloužení provizorního provozu přes Libišany, který máme povolený do 31. prosince 2008," řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík.

Dokončení úseku dálnice, který spojí Hradec Králové s Prahou, uvítají právě lidé z Libišan. Všechna osobní auta, která jedou mezi Prahou a Hradcem, v současnosti musejí projet středem jejich vesnice. Oddechnou si i obyvatelé obcí na tahu z Chlumce nad Cidlinou přes Rohovládovu Bělou a Bohdaneč do Pardubic. Přes ně zase jezdí velká část kamionů směřujících k dálnici.

Úsek dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové byl uveden do provozu loni před Vánoci. Stál 15 miliard korun. Proti plánu ho silničáři postavili o něco kratší. Zastavily je právě pozemky Ludmily Havránkové, které nestačili vykoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK