Výrobce nápojů a cukrovinek Cadbury Schweppes zruší asi 7500 míst

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Britská potravinářská a nápojová skupina Cadbury Schweppes hodlá do roku 2011 zrušit 7500 pracovních míst a uzavřít zhruba devět továren. To představuje asi 15 procent pracovních sil a stejný podíl továren cukrářské divize. Oznámila to firma, která je největším producentem cukroví na světě. Dodala, že její plány na rozdělení aktivit pravděpodobně vyústí v prodej americké nápojové divize.

"Věříme, že pravděpodobnějším výsledkem je prodej," řekl generální ředitel společnosti Todd Stitzer. Firma však nevyloučila ani přeměnu divize v samostatný podnik. Po prodeji či oddělení divize se název společnosti zkrátí na Cadbury. Podle analytiků činí hodnota divize až osm miliard liber (téměř 340 miliard Kč) a nejpravděpodobnějšími kupci jsou fondy soukromého kapitálu, píše agentura Reuters.

Stitzer uvedl, že cukrářská divize, která zahrnuje 50.000 zaměstnanců a 60 továren, je nyní příliš komplexní a vyžaduje zeštíhlení. Firma se proto rozhodla v divizi v rámci restrukturalizace zrušit 15 procent pracovních míst a uzavřít 15 procent továren. Restrukturalizační program si vyžádá jednorázové výdaje ve výši 450 milionů liber.

Firma Cadbury Schweppes je nyní pod tlakem kvůli slabým evropským tržbám a aféře kolem prodeje čokolády kontaminované salmonelou v Británii a Irsku. Ta vedla ke stažení více než milionu čokoládových tyčinek z trhu. Společnost dnes nicméně zvýšila plánované roční tempo růstu tržeb na čtyři až šest procent z předchozích tří až pěti procent.

Rivaly společnosti na trhu cukrovinek jsou Wm. Wrigley Jr., Hershey a Kraft Foods.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK