Liberalizace pošt narazila i v EP, poslanci jí chtějí až ve 2011

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 19. června (zpravodaj ČTK) - Úplná liberalizace poštovních služeb, kterou Evropská komise navrhla na začátek roku 2009, opět narazila. Tentokrát v jednom z výborů Evropského parlamentu, který o liberalizaci hlasoval a navrhl ji odložit na rok 2011. Kromě některých států i europoslanci vyjádřili obavy, že s padnutím posledního monopolu na zásilky do 50 gramů se jejich konkurenti nahrnou do výdělečných oborů a jim zůstanou především nepříliš výdělečné služby, které jim mnohde ukládá zákon.

Hlasování v dopravním výboru přitom bylo naprosto jednoznačné. Návrh schválilo 38 europoslanců a jen šest bylo proti. Takový výsledek jen potvrzuje předchozí obavy zastánců otevření trhu s poštovními službami, že parlament takovému kroku není zdaleka nakloněn. Parlament tak prozatím vykročil směrem, kterým se ubírá i snaha Francie a není jí nic jiného než odložení liberalizace, přičemž Francouzi mluví dokonce o roku 2012.

Tábor odpůrců otevření trhu je čím dál početnější. Francie není ve svém boji osamocená. Po jejím boku vystupuje i Itálie. K dalším odpůrcům rychlé liberalizace "za každou cenu" patří i Řecko, Lucembursko, Polsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a další. Zastánci rychlého otevření trhu jsou naopak Němci, Nizozemci či Dánové, kteří již mají svůj trh téměř či zcela liberalizovaný.

Rok 2009 vyhovuje až na výjimky vyhovuje i Čechům. Jednou z výjimek je europoslanec za ČSSD Richard Falbr. Obává se prý ztráty pracovních míst v oblasti poštovních služeb a zhoršení úrovně poskytovaných služeb, například na venkově a v odlehlých oblastech, kam se příliš nevyplatí novým provozovatelům poštovních služeb investovat.

Parlament bude o návrhu na liberalizaci hlasovat ještě v červenci v plénu. Předpokládá se, že ale bez větších změn přijme návrh, který v noci na dnešek schválil parlamentní výbor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK