OECD čeká zmírňování poklesu nezaměstnanosti

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. června (zpravodaj ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že nezaměstnanost v jejích 30 členských zemích klesne v příštím roce v průměru na 5,5 procenta proti loňským 5,9 a letošním předpokládaným 5,6 procenta. Uvádí to v materiálu Perspektivy zaměstnanosti, který dnes vydala v Paříži.

V České republice by měla podle OECD nezaměstnanost z loňských 7,2 procenta klesnout letos na 6,5 a v příštím roce na 6,1 procenta. U Slovenska organizace očekává letos pokles na 11,5 procenta z loňských 13,3 procenta a příští rok dále na 10,3 procenta.

Zpomalení průměrného tempa snižování nezaměstnanosti dává organizace do souvislosti s celkovým předpokládaným snížením tempa růstu v důsledku vývoje ve Spojených státech.

Materiál nerozebírá situaci v jednotlivých členských zemích ani jim neadresuje nějaké specifické návody jak dál postupovat. Zabývá se hlavně celkovými důsledky globalizace na zaměstnanost.

OECD v něm uvádí, že globalizace má jen omezený vliv na zvyšování nerovností v příjmech a na omezování zaměstnanosti. Označuje ale za velmi důležité brát obavy lidí z těchto aspektů globalizace v úvahu, protože tyto pocity by mohly podkopat podporu veřejného mínění pro další mezinárodní hospodářskou integraci a pro strukturální reformy.

Konstatuje, že globalizace dává šanci na zvýšení životní úrovně, ale že mnohdy je chápána jako hrozba. Liberalizace obchodní výměny a přímých zahraničních investic, která je s ní spojena, posiluje konkurenční tlaky a ve svých důsledcích stimuluje hospodářský růst a tvorbu pracovních míst, ale veřejné mínění mnoha zemí OECD je znepokojeno riziky, které může znamenat pro pracovní místa a mzdy.

Tento "paradox globalizace" je nutno řešit, uvádí OECD. Vyslovuje se mimo jiné pro odstraňování překážek pro tvorbu nových podniků, pro podporu mobility pracovních sil spíše než pro ochranu pracovních míst, která nemají budoucnost, nebo pro stimulaci lidí ztrativších práci k hledání nového zaměstnání. Dvojnásobné úsilí je podle ní nutné věnovat málo kvalifikovaným pracovníkům, kteří jsou důsledky mobilizace zvlášť zranitelní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK