Evropští poslanci se dohodli na dvojím označování vodky

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 19. června (zpravodajka ČTK) - Několik let trvající boj o evropskou definici vodky dnes dosáhl významného mezníku, když poslanci EP schválili kompromis - prosté označení "vodka" má náležet pouze destilátu pálenému z brambor či obilí. Vodka z jiných zemědělských plodin bude také vodka, ale na etiketě musí mít uvedeno, z čeho byla vydestilována.

Podle schváleného návrhu zprávy o označování lihovin je důležité, aby spotřebitelé věděli, která vodka je vyrobena tradičním způsobem, tedy z obilí nebo brambor. A destilát pocházející třeba z jablek či hroznů musí mít etiketu "vodka vyrobená z...". Pokud bude vodka vyrobena smícháním etanolu pocházejícího ze dvou různých zemědělských plodin, bude to muset být na etiketě uvedeno také.

Spor o vodku se v EU rozhořel poté, co sedm států, kde se tato lihovina tradičně vyrábí, nesouhlasilo s tím, aby názvem vodka byly označovány i destiláty například z vína. Podle zemí, jako je Polsko, Švédsko, Finsko či Litva, tyto destiláty charakteristice vodky neodpovídají, protože se nedrží tradiční receptury.

Státy, které se této receptury naopak nedrží, ale trvaly na tom, že vodka je alkohol bez chuti a jeho kvalitu tedy suroviny nijak neovlivní.

Na světě se ročně vypije odhadem 4,5 miliardy litrů vodky - 57 procent z toho v Rusku, Evropa se podílí 11 procenty. Mezi "vodkové velmoci" patří baltské státy, Polsko a Skandinávie, které zajišťují 70 procent produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK