Průzkum: Podíl dlužníků s problémy se splácením stoupl

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Celkem čtvrtina lidí, kteří si koupili něco na úvěr, měla problémy s jeho splácením. To je o devět procentních bodů více než před dvěma lety. Češi se cítí zranitelní v udržení rodinného rozpočtu. Více než polovina z nich by jej v případě ztráty zaměstnání udržela po dobu do tří měsíců. Vyplývá to z průzkumu, který pro Pojišťovnu Cardif Pro Vita uskutečnila v květnu výzkumná agentura STEM/MARK.

S názorem, že úvěry představují výhodná řešení, která umožňují koupený předmět užívat okamžitě a splácet postupně, souhlasí 70 procent dotázaných respondentů. Nejvíce s tímto postojem souhlasí lidé od 25 do 34 let. Až třetina mužů neváhá splácet jeden úvěr druhým, u žen jde jen o pětinu dotázaných. Ženy také více kontrolují rodinné rozpočty, uvedl obchodní ředitel Cardif Pro Vita Zdeněk Jaroš.

Lidé považují podle průzkumu za rozumné financovat z úvěru koupi nebo rekonstrukci domu (88 procent), vzdělávání a kurzy (53 procent), zdravotní péči (45 procent), domácí spotřebiče a elektroniku (41 procent), splácení jiného čerpaného úvěru (26 procent) a dovolenou (14 procent). Nejvážnějším důvodem neschopnosti splácet úvěry je podle nich vážná nemoc a ztráta zaměstnání.

Celková zadluženost českých domácností činila koncem dubna 584,2 miliardy korun. Podle České národní banky roste zadlužení lidí s nízkými příjmy a první pětina nejchudších domácností vychází s penězi s největšími obtížemi.

Pojišťovna Cardif Pro Vita, která začala před deseti lety v Česku nabízet pojištění schopnosti splácet finanční závazek, vybrala loni na pojistném 1,02 miliardy Kč. To bylo o čtvrtinu více než v roce 2005. Pojišťovna patří do finanční skupiny BNP Paribas. Průzkum se uskutečnil mezí 500 respondenty telefonickým dotazem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK