Slivovice nadále může používat své označení

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 19. června (zpravodaj ČTK) - Tradiční moravská pálenka ze švestek bude moci nadále nést označení slivovice. Europoslanci dnes totiž při schvalování návrhu o označování lihovin opravili chybu, která by existenci slivovice ohrozila. ČTK o tom dnes informoval europoslanec Jan Březina.

Při březnovém jednání o nařízení, které označuje alkoholické nápoje, zmizela z definice české slivovice nedopatřením věta, že tradiční název je možné používat nejen pro alkohol na bázi lihu, ale i pro alkohol na bázi ovoce. Pokud by tento návrh prošel dnes i parlamentem, postavil by slivovici před hrozbu zániku.

Březina však spolu s předkladatelem návrhu na označování lihovin Horstem Schnellhardtem společně vytvořili pozměňovací návrh, který se stal součástí kompromisu mezi parlamentem a Radou Evropské unie a dnes jej rovněž schválil parlament. "Skončilo tím nepříjemné období nejistoty, zda tradiční moravská slivovice obhájí své místo na slunci, nebo se stane minulostí" uvedl Březina.

Chyba europoslanců před časem vyvolala protesty pěstitelů švestek především na Valašsku. Podle Březiny však nejspíš nešlo o nějaké protičeské spiknutí. "Spíše se domnívám, že šlo o omyl a nešťastnou ukázku lidové tvořivosti poslanců, kterou tak dobře známe i z našeho národního parlamentu," dodal.

Český europoslanec Miroslav Ouzký, předseda výboru, v němž zpráva vznikla, si však myslí, že celá "válka" byla jen "bouří ve sklenici vody". Prý ho i trochu mrzí, jaké pozornosti se návrhu dostalo, přestože parlament přijímá daleko důležitější rozhodnutí.

Kromě slivovice však byl návrh na označování lihovin ostře sledovaným i kvůli jiným alkoholickým nápojům, především vodce a likéru Jagatee. Podle dnes schváleného návrhu prosté označení "vodka" bude náležet pouze destilátu pálenému z brambor či obilí. Vodka z jiných zemědělských plodin bude také vodka, ale na etiketě musí mít uvedeno, z čeho byla vydestilována.

U Jagatee šlo naopak o spor Německa s Rakouskem. Němečtí poslanci navrhovali, aby název likéru mohli používat kromě Rakušanů, kteří ho mají uveden v přístupové smlouvě a smí ho používat stejně sami, i Němci. Europoslanci však jejich volání nevyslyšeli a exkluzivitu ponechali Rakušanům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK