NSS zrušil výrok soudu o zrušení udělených digitálních TV licencí

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. června (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, jenž loni 6. září zamítnul na základě žaloby Novy rozhodnutí vysílací rady o udělení a neudělení licencí pro nastupující digitální zemské televizní vysílání. Soud tak bude věc muset projednat znovu. NSS tak vyhověl kasační stížnosti šesti nových stanic, jež licence původně získaly, a také firmy Step PR. Své rozhodnutí NSS zveřejnil na svých internetových stránkách, zdůvodnění, proč rozsudek pražského městského soudu zrušil, oznámí později.

Nejvyšší správní soud tak zrušil již druhý verdikt pražského městského soudu týkající se udělování a neudělování licencí. Městský soud v Praze loni 13. září na základě žaloby sesterské stanice Novy Galaxie sport rovněž rozhodl zrušit výrok RRTV o udělování licencí.

Na počátku minulého týdne NSS zveřejnil rozsudek týkající se tohoto sporu i se zdůvodněním. Podle NSS městský soud u této žaloby závažně pochybil v procesním řízení, když nevyrozuměl všechny ostatní neúspěšné žadatele o tom, že se koná soud na základě žaloby Galaxie sport, a ti se jej tak nemohli zúčastnit. Z obsáhlého zdůvodnění zároveň vyplývá, že se NSS nezabýval samotným udělováním licencí. NSS vrátil celou věc k Městskému soudu k novému jednání.

"Potvrzuje to to, co jsme říkali od začátku, že rozhodnutí Městského soudu v Praze nebylo podle práva," řekl ČTK v reakci na nový rozsudek NSS šéf stanice Z1 Martin Mrnka. Z1 je jednou ze šesti stanic, které digitální licence od rady v rok a půl trvajícím výběrovém řízení získaly. Dalšími vítězi tendru rady se staly plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, dále stanice pro mladší diváky TV Pohoda, hudební Óčko a regionální zpravodajsko-publicistická stanice RTA.

Šest neúspěšných žadatelů včetně Novy, Primy a Galaxie sport se ale poté obrátilo na soud kvůli tomu, že jim rada licence neudělila. Městský soud od září do letošního jara výroky rady o neudělení i udělení digitálních licencí zrušil; jeho verdikty proto původní držitelé licencí i vysílací rada napadli u NSS kasačními stížnostmi.

Zrušení rozsudku Městského soudu v Praze teoreticky znamená, že platí verdikt rady o udělování licencí; žalob je ale šest, a tak by se licence mohly vrátit šesti novým stanicím až ve chvíli, kdy NSS zruší všechny rozsudky městského soudu. "Kdyby byl jediný rozsudek Městského soudu v Praze, který by NSS zrušil, byli bychom držitelé licencí a ze zákona bychom se začali připravovat na začátek vysílání," podotkl Mrnka.

V praxi to ale podle něj zřejmě bude vypadat tak, že Městský soud v Praze znovu rozhodne, jeho rozsudek znovu někdo napadne u NSS, a to se může opakovat dlouhá léta. "Za současného stavu legislativy v ČR není možné udělit licence pro digitální vysílání," uvedl Mrnka.

Vláda ale nyní projednává novelu mediálních zákonů, která má podle jejích tvůrců odblokovat soudem zbrzděný nástup digitalizace v Česko. Návrh původně počítal i s udělením přechodných licencí na pět a pět let právě šesti stanicím, které licence původně získaly a pak je vinou soudních sporů ztratily.

Nové stanice, které o své licence posléze přišly, přitom podle svých údajů z počátku letošního dubna do svého rozjezdu před zrušením licencí investovaly zhruba 1,4 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že dodnes nevysílají a ani se jim licence dosud nevrátily, začaly připravovat i právní analýzy pro případné stížnosti na český stát kvůli jeho postupu k Evropské komisi i k případným arbitrážím pro nedostatečnou ochranu zahraničních investorů.

Česko stejně jako další země EU čeká přechod od současného analogového zemského vysílání k jeho kvalitnější digitální formě označované DVB-T. Lidem to přinese zřejmě až tři desítky nových i současných stanic. Evropská komise doporučuje členům EU, aby vypnuli analogové vysílání nejpozději do roku 2012. Český telekomunikační úřad navrhuje, aby se tak v Česku stalo do 10. října 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK