Stavební spořitelny podaly žalobu proti pokutě od ÚOHS

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Všechny stavební spořitelny podaly správní žalobu k soudu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který jim udělil pokutu 55 milionů korun za kartel při zdražování poplatků. Spořitelny rozhodnutí úřadu odmítají s tím, že zákon neporušily. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Termín pro doručení žaloby vypršel dnes.

Minulý týden informovaly Hospodářské noviny, že některé stavební spořitelny již žalobu podaly nebo ji připravují. ÚOHS rozhodl pravomocně o pokutě v dubnu letošního roku, přičemž řízení trvalo několik let a pokuta byla v průběhu řízení dvakrát snížena z původních 484 milionů Kč. Stavební spořitelny podaly proti rozhodnutí žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

"Dne 19. června 2007 podala Českomoravská stavební spořitelna u Krajského soudu v Brně správní žalobu na zrušení rozhodnutí předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ze dne 18. dubna 2007, neboť je přesvědčena, že se nedopustila žádného jednání, které by bylo v rozporu s naším právním řádem, a ani žádného jednání, které by mohlo vést k narušení hospodářské soutěže," sdělil na dotaz ČTK například mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Rostislav Trávníček. Stejný postoj k rozhodnutí ÚOHS vyjadřují i ostatní spořitelny.

Podle ÚOHS se Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot v roce 1997 dohodly na nedovolené výměně informací. Každý měsíc si pak navzájem posílaly komplexní informace o výsledcích svého podnikání. Zneužily tak podle ÚOHS společné dominantní postavení a jednaly ve vzájemné shodě při stanovování poplatků za služby klientům.

Českomoravská stavební spořitelna má zaplatit 20,5 milionu, Stavební spořitelna ČS 11,7 milionu, Modrá pyramida devět milionů, Raiffeisen dostala sankci 5,3 milionu, Hypo 4,6 milionu a Wüstenrot 3,9 milionu korun. Pokud soud rozhodnutí ÚOHS nezruší, půjdou peníze do státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK