Airbus letos předpovídá zakázky na více než 600 letadel

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Le Bourget (Francie) 19. června (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus předpokládá, že za letošní rok získá nové zakázky na více než 600 letadel. Sice to bude stále méně než loni, první letošní firemní předpověď zakázek, představená na mezinárodním pařížském aerosalonu, však naznačuje, že v Airbusu roste optimismus. Výrobce se loni dostal do krize kvůli potížím s dodávkami superjumba A380 a zanedbanému vývoji vysoce žádaného úsporného modelu s širokým trupem.

Loni Airbus získal 790 zakázek a poprvé po šesti letech prohrál prestižní bitvu s americkým konkurentem Boeing. Obchodní ředitel Airbusu John Leahy novinářům řekl, že Boeing podle něho letos prodá stejný počet letadel jako Airbus.

Airbus na sebe v pondělí na aerosalonu strhl pozornost oznámením pevných zakázek na 219 letadel. Celkově tak evropský výrobce získal letos již 420 objednávek, téměř tolik jako Boeing se svými 429 zakázkami. Boeing však namítá, že Airubs míchá pevné zakázky z předběžnými, aby vypadal lépe než konkurent.

Dnes Boeing oznámil významnou zakázku od přední světové leasingové společnosti International Lease Finance Corp. (ILFC). Ta si objednala 63 boeingů v katalogové ceně 8,8 miliardy dolarů (187,7 miliardy Kč). Největší podíl na objednávce má oblíbený model 787 Dreamliner, kterých si ILFC objednala 50, a stala se tak největším odběratelem tohoto modelu.

Airbus začal letošní rok pomalu, protože zaostával za Dreamlinerem. Se svým konkurenčním modelem A350 XWB se však postupem roku začal prosazovat a jen v pondělí oznámil prodej více než stovky těchto strojů. ILFC však dnes například upozornila, že tento letoun stále není definitivně hotov, i když Airbus na aerosalonu podrobně nastínil jeho technické charakteristiky.

Airbus se stále ještě musí vypořádávat s dopady chybného rozhodnutí z minulosti, kdy podcenil trh dvoumotorových letadel typu Dreamliner. Ten by se měl v provozu objevit během příštího roku, avšak Boeing už má objednávky na téměř 600 kusů tohoto stroje. Model A350 XWB má začít komerčně létat v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK