Ceny ropy mírně klesly z desetiměsíčního maxima

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Světové ceny ropy v úterý mírně klesly pod 72 dolarů za barel, když předchozího dne dosáhly nového desetiměsíčního maxima. Ve větším poklesu ale cenám brání volání po stávce v Nigérii, jejíž ropná produkce by se kvůli protestu snížila ještě více. Stávka má začít ve středu a předcházely jí násilnosti v deltě Nigeru o víkendu.

Cena severomořské ropy Brent, která nyní vypovídá o dění na světovém trhu lépe než cena americké ropy, klesla v 16:50 SELČ o 33 centů na 71,85 dolaru za barel. V pondělí se přitom dotkla 72,25 dolaru, kde nebyla od 28. srpna minulého roku. Americká ropa dnes klesla o 36 centů na 68,73 dolaru.

"V tuto chvíli se vše točí kolem toho, co se stane v Nigérii," uvedl analytik australské ANZ Bank Andrew Harrington. "Hrozba stávky pomáhá držet ceny nahoře," dodal.

Odbory v Nigérii vyhlásily, že zahájí časově neomezenou generální stávku ve středu a že se protest bude týkat i ropného průmyslu. Ozbrojení vzbouřenci přitom v posledních dnech dobyli dvě ropná zařízení a nigerijská těžba klesla o dalších 82.000 barelů za den. Největší africký producent ropy tak těží zhruba 756.000 b/d.

Analytici připomínají, že ve hře jsou i jiné faktory. Jmenují například hrozbu stávky v brazilském ropném průmyslu a vysokou poptávku po benzinu ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK