DaimlerChrysler možná postaví závod ve východní Evropě

19.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. června (ČTK) - Německá automobilka DaimlerChrysler možná ve východní Evropě postaví závod na výrobu nákladních vozů, aby využila silné poptávky v tomto regionu. Pro středeční vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl šéf divize nákladních vozů firmy Hubertus Troska. Výrobce mercedesů by měl podle listu do závodu investovat 100 milionů eur (2,8 miliardy korun).

Pokud by se firma nerozhodla pro postavení továrny ve východní Evropě, mohla by místo toho rozšířit kapacitu na některém ze svých závodů buď v Německu, nebo v Turecku. "Rozšíření již stojících továren je rychlejší, dalo by se však uvažovat i o vybudování nových zařízení ve východní Evropě, kde se rozvíjejí nové trhy," řekl Troska listu podle agentury Reuters. Rozhodnutí by podle něj mělo padnout do konce roku.

Nový závod by podle listu měl produkovat asi 15.000 vozů ročně. Za klíčový faktor pro rozhodnutí považuje DaimlerChrysler další růst v sektoru nákladních vozů, kde je nyní poptávka 20 procent nad současnou úrovní výrobních kapacit.

Troska předpokládá, že tento rok bude pro evropské výrobce nákladních vozů historicky nejlepším. To však neplatí pro zbytek světa, protože celkový globální prodej nákladních vozů by měl podle firmy letos klesnout, zejména v USA a Japonsku. DaimlerChrysler loni vykázal rekordní prodej asi 537.000 nákladních vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK