Právo: Stát zaplatí za smír s Nomurou kolem 6 mld. Kč

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Česká republika zaplatí japonské bance Nomura za smír v kauze zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) kolem šesti miliard korun. Napsalo to dnešní Právo s odvoláním na zdroje, které znají výsledky dokončených znaleckých posudků oceňujících hodnotu padlé IPB.

Výše výplaty Nomuře má podle deníku činit asi deset procent částky, kterou posudky stanovily jako rozdíl ceny IPB v roce 2000, kdy ji po uvalení nucené správy převzala ČSOB, a nákladů státu na záchranu aktiv IPB. Tato částka bude podle zdrojů Práva kolem 60 miliard korun. Konečný verdikt ale na základě posudků ministerstva financí a Nomury vynesou arbitři.

Ministerstvo i Nomura odmítly výši ocenění IPB svými znalci jakkoli specifikovat, píše Právo. Poradce ministra financí Radek Šnábl ale deníku řekl, že znalci obou stran se "řádově neliší". Ministerstvo už dříve odhadlo, že základem pro výpočet odškodnění Nomury bude částka mezi 35 a 70 miliardami korun.

Ministerstvo financí se podle deníku také chystá zveřejnit část dohody o narovnání s Nomurou z loňského listopadu. "Všechny relevantní pasáže vztahující se k výši škody budou v plném rozsahu zveřejněny," řekl Právu Šnábl. Ministerstvo podle něj musí vzít v potaz rizika vyplývající z hrozící arbitráže ČR a ČSOB. Ta minulý týden zažalovala stát u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun kvůli údajnému neposkytnutí státních garancí v souvislosti s převzetím IPB.

V rámci smlouvy o smíru se Nomura a Česko dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun kvůli zkrachovalé IPB. Dohoda předpokládá, že se k ní připojí i ČSOB, jež zkrachovalou IPB převzala za symbolickou korunu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK