Ford uvažuje o výstavbě závodu na Slovensku, ve hře také ČR

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. června (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor Company uvažuje o výstavbě závodu v průmyslovém parku Kechnec na východě Slovenska. O investici v hodnotě několika desítek miliard slovenských korun by se mělo rozhodnout v září. Uvedl to dnes slovenský deník Hospodárske noviny (HN). Připravovaná jednání s investorem potvrdil starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, jméno firmy však neprozradil. Ve hře o investici jsou údajně i další evropské země, včetně České republiky.

"Je to renomovaná světová značka, která plánuje na východě (Evropy) vyrábět osobní auta vyšší třídy. Jde o investici řádově v desítkách miliard korun," řekl Konkoly o investorovi. Dodal, že továrna by vytvořila stovky pracovních míst.

Jednání s vedením automobilky se mají uskutečnit do konce června. "Z naší strany i ze strany automobilky je zájem o Kechnec," řekl Konkoly. Definitivní rozhodnutí má však padnout až za tři měsíce.

Ford, jenž nyní v Kechneci společně s německou firmou Getraf montuje převodovky, podle HN již před rokem potvrdil, že uvažuje o výstavbě závodu v regionu střední a východní Evropy.

Kromě Slovenska mají být ve hře i Česko, Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko. V neprospěch Slovenska údajně hovoří přítomnost tří velkých automobilek, tedy firem Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, jež mají závody v Bratislavě, Trnavě a u Žiliny.

V České republice patří Volkswagenu mladoboleslavská Škoda Auto, v Kolíně postavila továrnu společnost Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) a v Nošovicích se staví závod Hyundai.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK