NSS zrušil další verdikt ke kompetenčním sporům mezi ČTÚ a ÚOHS

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. června (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil další rozsudek Krajského soudu v Brně, podle nějž může chování telekomunikačních operátorů v Česku kontrolovat jen Český telekomunikační úřadem (ČTÚ). Stejně jako začátkem roku se tak přiklonil na stranu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který dal v minulosti některým firmám pokutu za kartel nebo zneužití dominantního postavení. Podle dřívějších vyjádření ÚOHS tak lze předpokládat, že pokuta 44 milionů za kartel mezi mobilními operátory, kterou zrušil krajský soud, by mohla znovu platit.

Úterní rozsudek i několik dalších dosud neuzavřených případů se týká kartelových dohod mezi mobilními operátory T-Mobile, Telefónica 02 (tehdy Eurotel) a Vodafone z let 2001 a 2002. NSS už dříve zkoumal rozhodnutí antimonopolního úřadu o dohodě mezi T-Mobilem a Vodafonem, tentokrát se zabýval stejnou dohodou mezi Vodafonem a Eurotelem. V obou případech dal antimonopolním úředníkům zapravdu. Na stole mu zbývá ještě údajný kartel mezi T-Mobilem a Eurotelem a dvě stížnosti k pokutě v celkové výši 44 milionů.

Antimonopolní úřad firmy pokutoval v roce 2004 za to, že své sítě propojovaly vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky. Částku 44 milionů korun rozdělil úřad podle tehdejšího podílu firem a míry jejich provinění. Eurotel, zaplatil 22 milionů, T-Mobile 12 milionů a Český Mobil, dnes Vodafone deset milionů. Kartelové dohody podle ÚOHS uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu. Rozhodnutí tehdy operátory zaskočilo, odvolávali se na opačný názor telekomunikačního úřadu.

ČTÚ upravuje zejména vztahy do budoucna, ÚOHS posuzuje dopady chování jednotlivých firem, uvedl už při prvním rozsudku NSS mluvčí soudu Michal Lovritš.

K rozhodnutím o pokutách se zatím NSS nevyjádřil. Krajský soud je loni zrušil a firmy dostaly svůj díl sankce zpět. Pokud nyní NSS rozsudky nižší instance k pokutám zruší, budou operátoři muset zaplatit. Krajský soud by jim ale mohl přiznat takzvaný odkladný účinek, což by znamenalo, že pokutu nemusí platit, dokud nepadne ve věci nový rozsudek.

Antimonopolní úřad v minulosti opakovaně pokutoval tehdejší Český Telecom, dnes Telefóniku O2. Celkem firma za zneužití dominantního postavení zaplatila přes 400 milionů korun. Za zneužití dominance pokutoval ÚOHS 48 miliony také druhou část dnešní Telefóniky, Eurotel. NSS už dříve zrušil pokutu 15 milionů pro T-Mobile. V minulosti dostal od Vodafonu kasační stížnost proti pokutě tři miliony za zakázané dohody s distributory svých předplacených telefonních karet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK