Počet akcií na hlavním trhu burzy se od července zdvojnásobí

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Dvojnásobný počet akcií se bude od července obchodovat na prestižním hlavním trhu pražské burzy. Na trh nevstoupí žádné nové emise, ale burza sloučí současný vedlejší trh s hlavním kvůli nové evropské legislativě kapitálových trhů. Na hlavním trhu bude umístěno od druhého pololetí 20 akcií. Změna struktury trhu se nijak nedotkne volného trhu, na kterém je 11 akcií. ČTK to dnes oznámil mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Burza novým členěním především reaguje na očekávanou takzvanou velkou novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu, do níž bude zapracována nová obsáhlá evropská finanční směrnice známá na trzích pod zkratkou MiFID.

Hlavní a vedlejší trh jsou pro objemově velké emise společností, které jsou ochotny průběžně poskytovat informace o hospodaření. Umístění na těchto trzích je pro emitenta prestižní záležitostí. Na hlavním trhu jsou nyní například akcie firem ČEZ, Komerční banka, Telefónica O2, Unipetrol, Zentiva. Na vedlejším trhu se obchodují třeba Česká zbrojovka, Pražská energetika nebo Spolana.

Oficiální volný trh je určený pro firmy, které chtějí, aby jejich cenné papíry byly obchodovatelné na burze, ale zatím nesplňují stanovené požadavky nejlepších trhů nebo nemají zájem o jiné burzovní trhy. Na tomto trhu je možné nakupovat i akcie firem Česká námořní plavba, Philip Morris nebo Toma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK