Češi přestávají spořit a chystají se více utrácet

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Češi přestávají šetřit a chystají se utrácet za vybavení svých domácností. Svou budoucnost vidí optimističtěji než obyvatelé ostatních středoevropských zemí. Vyplývá to z evropské studie Barometr Cetelem, kterou dnes firma představila na tiskové konferenci.

Ještě v roce 2006 plánovalo podle studie více spořit 60 procent Čechů, ale v roce 2007 už jen 22 procent. Nejvíce spořit v Evropě chtějí Britové (45 procent), Francouzi (41 procent) a Němci (38 procent). Naopak náladu na šetření má jen šest procent Maďarů.

Naproti tomu chuť utrácet v tuzemsku stále roste. Zatímco v roce 2006 plánovalo více utrácet 69 procent českých spotřebitelů, v roce 2007 už to bylo 74 procent. ČR se tak umístila spolu se Španělskem na třetím místě za Maďarskem a Polskem, kde vykazují lidé ještě větší sklon k utrácení.

"Výsledky průzkumu svědčí o výrazné kupní síle lidí," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Je to podle něj díky kombinaci nárůstu platů a nejlevnějších půjček v Evropské unii. Tento vývoj prý povede k tlaku na růst cen a ve finále k vyšším úrokovým sazbám. "Bude teď velmi důležité, aby se správně sladila rozpočtová a měnová politika. Aby spotřebu domácností společně mírně krotily, ale nezařízly," podotkl.

Češi chtějí investovat zejména do oblasti volného času a cestování. Zájem roste také o nákup elektrospotřebičů, spotřební elektroniky a mobilních telefonů. Ve všech těchto kategoriích Češi předhonili průměr dvanácti evropských zemí sledovaných ve studii.

Do roku 2010 by navíc podle prognózy BIPE měly výdaje na vybavení českých domácností dále vzrůst: u nábytku o 21 procent, u elektrospotřebičů o 14 procent a u spotřební elektroniky a počítačů o 13 procent. Vedle výdajů na vybavení domácností poroste v příštích letech zájem i o rekonstrukce a úpravy bydlení, které by do roku 2010 měly stoupnout o 35 procent.

Zároveň se zdá, že při pohledu do budoucnosti zůstávají Češi optimisty, míní ředitelka komunikace Cetelem ČR Irena Loukotová. Svou současnou i budoucí situaci hodnotí známkou 5,1 z 10, což představuje nejlepší výsledek ze středoevropských zemí. Toto hodnocení je vyšší než průměr všech 12 sledovaných zemí, lépe svou současnou situaci hodnotí jen Belgie, Itálie, Španělsko a Velká Británie, na stejné úrovni je hodnocení budoucí situace v Rusku.

V příštích třech letech se zvýší příjmy evropských domácností a současně stoupne nerovnoměrné rozdělení příjmů. Lidé budou chtít méně spořit a více utrácet. Průměrný roční příjem na obyvatele podle parity kupní síly v Česku v roce 2010 vzroste na 15.532 eur ze 12.537 eur v roce 2005, a bude tak vyšší než třeba v Portugalsku.

Studie Barometr Cetelem, která slouží jako zdroj informací pro účastníky spotřebitelského trhu, je výsledkem průzkumu spotřebitelů ve 12 evropských státech. Průzkum uskutečnila firma Research International koncem minulého roku. Společnost se telefonicky a osobním pohovorem dotazovala 10.000 respondentů, v každé zemi nejméně 500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK