OSN: Investice do obnovitelné energie loni stouply o 43 pct

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. června (ČTK) - Zájem o obnovitelné zdroje energie se výrazně zvyšuje. V loňském roce investoři na celém světě investovali do tohoto sektoru 71 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč), což představuje v meziročním srovnání nárůst o 43 procent. Vyplývá to ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Energie z obnovitelných zdrojů se však zatím podílí na celkové výrobě elektřiny pouze dvěma procenty, na celkových investicích do produkce elektřiny pak 18 procenty.

Více investic do sektoru, který zahrnuje energii získanou z větru, slunce, vody či biopaliv, lákají obavy z globálního oteplování, vysokých cen ropy, ale také rostoucí podpory jednotlivých vlád. Téměř pětina investic se uskutečnila v rozvojových zemích.

Při započtení fúzí a akvizic v sektoru, tedy případů, kdy nový investor koupil již existující firmu či projekt, se celkové investice na trhu s obnovitelnou energií zvýšily až na rekordních 100 miliard dolarů. Předloni činily pouze 80 miliard. Letos by měly podle UNEP investice dále růst na 120 miliard dolarů.

Zpráva ukázala, že bohaté rozvinuté země nemají již dominantní postavení na trhu s obnovitelnou energií. Rozvojové země se loni na celkových investicích podílely 21 procenty. Devět procent investic se uskutečnilo v Číně, kde je vysoká závislost na uhlí, což vyvolává obavy o životní prostředí. Země také nemá dostatek ropy a vláda se tak snaží najít další energetické zdroje. Nejvíce akvizic v oblasti obnovitelných zdrojů se pak uskutečnilo v Indii.

Největší podíl na celkových investicích měl větrný sektor, a to 38 procent. Investice do biopaliv se na celkových investicích podílely 26 procenty a do solární energie 16 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK