Svaz: Část JZD obešla povinnost vrátit restituentům miliardy

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Až o desítky miliard korun přišly podle Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků desetitisíce lidí tím, že značná část bývalých jednotných zemědělských družstev obešla povinnost vyrovnat jejich nároky za kdysi zkolektivizovaný zemědělský majetek. Podle Miroslava Jirovského, předsedy Zemědělského svazu, bývalého Svazu zemědělských družstev a společností, jsou ale takové informace nepřesné a suma nevyrovnaných nároků je přehnaná.

Zástupci Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků na dnešní tiskové konferenci uvedli, že družstva se v řadě případů přeměnila v nové obchodní společnosti, které pak nároky oprávněných osob neuznávaly. Z původní firmy, k níž se závazky vázaly, ale zbyla pouze bezcenná skořápka, která mnohdy skončila v likvidaci či v konkurzu.

Svaz proto vítá nynější záměr ministerstva zemědělství řešit tento stav novým zákonem. Podstatou návrhu je to, že povinnost vyrovnat majetkové podíly oprávněných osob by měl i podnik, na který byl majetek původního družstva převeden nebo do něj vložen.

Předseda Zemědělského svazu naopak s návrhem nesouhlasí, protože podle něj přinese destabilizaci v zemědělském podnikání. Připravované úpravě zřejmě nebudou příliš nakloněni ani opoziční poslanci, soudí z jejich vyjádření předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež (ODS). Atmosféra v této věci je podle něj rozpolcená.

Problém transformace družstev byl podle Jirovského v tom, že majetkové podíly pro vyrovnání byly nadhodnocené, protože byly spočítány v účetní hodnotě, ale vzhledem k útlumu výroby část majetku ztratila cenu. V případech, kde oprávněné osoby chtěly všechno vyrovnání v penězích, to obvykle skončilo špatně, protože hotovost chyběla, uvedl.

Celkově ale podle Jirovského družstva nároky za desítky miliard vyrovnala. Z šetření Zemědělského svazu vyplývá, že "žijícím" podnikům zbývá vyrovnat asi pět miliard korun.

V Česku bylo asi 1200 družstev a hodnota majetku k navrácení někdejším vlastníkům se pohybovala podle odhadů kolem 120 miliard korun. Podle transformačního zákona mohly oprávněné osoby do družstva vstoupit, začít samostatně hospodařit nebo sedm let počkat, a pak dostat přiznaný podíl v penězích. Právě tyto případy finančního vyrovnání ale zůstávají přes několikaleté vypršení lhůty nedořešeny.

Někteří odborníci soudí, že v tomto směru selhal stát, pokud jde o vymáhání práva. Proto také čelí stížnostem na transformaci družstev u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK