Televize a další partneři založili koalici pro digitální vysílání

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Česká televize, Nova, Prima, nové televizní stanice, reklamní agentury a prodejci elektroniky se dohodli na vytvoření koalice pro digitální vysílání. S ministerstvem vnitra by měla znovu nastartovat pozastavenou digitalizaci televizního vysílání. V dnešních večerních zprávách to uvedla ČT1 s tím, že její generální ředitel Jiří Janeček již deklaraci podepsal.

Odblokovat nástup digitálního zemského televizního vysílání v ČR má také návrh novely mediálních zákonů, který předpokládá odsunutí termínu vypnutí analogového zemského TV vysílání na konec roku 2012. Český telekomunikační úřad již delší dobu navrhuje termín říjen 2010. Návrh dále počítá s udělením dvou kompenzačních licencí navíc Nově a Primě, s udělením přechodných licencí šesti novým digitálním stanicím i s návratem reklamy na ČT.

Digitalizaci pozastavil loni v září rozsudek Městského soudu v Praze, jenž zamítnul na základě žaloby Novy rozhodnutí vysílací rady o udělení a neudělení licencí pro nastupující digitální zemské televizní vysílání. Tento rozsudek v úterý zrušil Nejvyšší správní soud. NSS tak vyhověl kasační stížnosti šesti nových stanic, jež licence původně získaly, a také firmy Step PR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK