EP: Systém Galileo by měla EU financovat plně ze svého rozpočtu

20.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 20. června (zpravodajka ČTK) - Vývoj projektu navigačního systému Galileo by měla Evropské unie zaplatit pouze ze svého vlastního rozpočtu, bez jakéhokoli dodatečného financování z jiných zdrojů. Tento scénář podpořili během dnešního zasedání ve Štrasburku evropští poslanci. Na tom, že systém bude na rozdíl od původního předpokladu financován z veřejných peněz, se už členské státy EU shodly začátkem června.

Podle původních plánů mělo velkou část nákladů na vybudování systému nést konsorcium osmi velkých evropských firem. Obávalo se však o ziskovost projektu a od vybudování Galilea odstoupilo. Evropská komise pak v polovině května navrhla, aby odpovědnost za vývoj infrastruktury a náklady převzala unie, zatímco soukromý sektor by pak financoval provoz Galilea.

O způsobu, jak konkrétně bude projekt financován, se ale zatím nerozhodlo a zvažuje se několik možných variant. Celkový rozpočet zhruba 3,5 miliardy eur, který je na vybudování systému o 30 satelitech nutný, může plně financovat EU. Ve hře jsou ovšem i jiné možnosti - například to, že by rozjezd projektu financoval veřejný sektor ve spolupráci se soukromým.

Definitivně se o financování Galilea bude rozhodovat zřejmě na podzim.

Poslanci se ovšem přijetím usnesení, které připravil rozpočtový výbor parlamentu, stavějí proti využití soukromých peněz při dalším vývoji projektu. Podle nich totiž jde o natolik zásadní projekt, že by měl být zcela pod záštitou EU.

Vývoj evropského navigačního systému, který má být konkurencí americkému GPS, nabral velké zpoždění. Původně měl začít fungovat v roce 2008, nyní se kalkuluje s tím, že odstartuje činnost nejdříve v roce 2012.

Diskuse o způsobu financování Galilea se zatím zcela vyhýbá problematice umístění sídla navigačního systému. O něj usilovala na konci loňského roku i Praha a byla jedním z favoritů. Současná krize však otočila priority EU a hlavním zájmem je vůbec celý projekt dokončit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK