Penta hodlá ve Vodochodech zřídit mezinárodní letiště

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Finanční skupina Penta Investments se definitivně rozhodla, že ve Vodochodech zřídí druhé mezinárodní letiště pro Prahu. Fungovat by mělo začít v letech 2009 nebo 2010. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Společnost chce využít přistávací dráhu leteckého výrobce Aero Vodochody, kterého koupila letos v lednu.

"Do konce léta podáme žádost o posouzení vlivu na životní prostředí," řekla deníku mluvčí Penty Jana Studničková. Společnost podle ní hodlá do výstavby letiště investovat "řádově miliardy korun". Odborníci dříve odhadli, že dostavba vodochodského letiště by zpočátku přišla na 2,5 miliardy korun a v případě zvýšení kapacity dalších 1,3 miliardy.

Penta počítá, že by plánovaným terminálem prošlo zhruba 1,5 milionu cestujících ročně; to je zhruba deset procent nynějšího provozu Letiště Praha v Ruzyni. Ruzyňskému letišti by vodochodské přímo konkurovat nemělo, protože se chce zaměřit na nízkonákladové linky. "Ruzyně je pro ně dnes drahá a navíc jim nemůže nabídnout dostatečně atraktivní časy pro jednotlivé linky," vysvětlila MfD Studničková. Nízkonákladoví přepravci podle ní uvítají levnější letištní poplatky.

Lidé z okolí vodochodské přistávací dráhy se podle deníku bojí, že letiště by přineslo zvýšení hluku a příliv lidí a aut. "Bude to boj. My tam budeme třeba ležet," řekl MfD místostarosta Vodochod Ivan Lomnický. Nevyloučil ale dohodu, která by byla výhodná pro obě strany a nezhoršila životní podmínky v okolí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK