ČOI chystá celostátní kontrolu firem, které půjčují peníze

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) provede celorepublikovou kontrolu společností, které půjčují peníze. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Inspekce se zaměří na firmy, jež poskytují úvěry v řádech desítek tisíc korun lidem, kterým by banky většinou nepůjčily.

"Rozhodli jsme se tuto akci udělat z vlastního podnětu, neboť se domníváme, že problémy s těmito společnostmi narůstají," řekla deníku ředitelka inspekce Jana Příhodová. ČOI bude podle ní kontrolovat především úvěrové smlouvy.

Před zadlužováním nízkopříjmových domácností ve své poslední Zprávě o finanční stabilitě varovala ČNB. Viceguvernér centrální banky Miroslav Singer HN řekl, že lidé dluží nebankovním firmám, jako jsou leasingové a splátkové společnosti a firmy půjčující hotové peníze, přibližně 60 miliard korun.

Podle deníku tyto společnosti hřeší na to, že v Česku nejsou přesně omezeny sazby na půjčování peněz. Zákon pouze stanovuje, že půjčka nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Firmy tak půjčují lidem peníze na vysoké úrokové sazby a žádají po nich i velká penále, pokud přestanou splácet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK