Japonské akcie vystoupily na sedmileté maximum

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. června (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek dále mírně rostly a hlavní tokijský index se díky tomu dostal nejvýše za sedm let. K růstu přispěly zejména akcie výrobců čipů, reagující na vzestup cen paměťových čipů typu DRAM. Na devizovém trhu zůstal kurz jenu v blízkosti čtyřapůlletého minima k dolaru.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,16 procenta na 18.240,3 bodu. Překonal tak letošní únorové maximum 18.215,35 bodu a ocitl se nejvýše od května 2000.

Akcie firmy Elpida Memory, která je jediným japonským výrobcem čipů DRAM, vyskočily o více než čtyři procenta. Toshiba, která produkuje paměťové čipy NAND, posílila téměř o dvě procenta, a silný vzestup vykázala i společnost Tokyo Electron.

Růst cen čipů by podle pozorovatelů mohl signalizovat dlouho očekávané oživení tohoto sektoru. "Trh čipů se zřejmě odrazil ode dna. Zisky akcií z tohoto sektoru pomáhají Nikkei vzhůru," řekl agentuře Reuters obchodník Šindži Igaraši z makléřské firmy Chuo Securities.

Výrazně získávaly také akcie výrobců oceli, kovů a obchodních společností, tedy podniků, které vyvážejí do rozvojových mocností Brazílie, Číny, Indie a Ruska, a těží tak z globální hospodářské expanze. To se odrazilo na cenách firem jako Nippon Steel, Kobe Steel, Sumitomo Metal Mining nebo tradingové skupiny Mitsubishi Corp.

Kurz jenu se vůči dolaru pohyboval kolem minima za čtyři a půl roku. Investoři nadále používali nízkoúročený jen k financování nákupů měn s vysokými výnosy, především novozélandského dolaru. Jeho kurz se dnes opět přiblížil 22letému maximu 0,7640 USD, jehož dosažení minulý týden přimělo místní centrální banku intervenovat na trhu.

Jen k dolaru v závěru kótoval bez větší změny kolem 123,60 JPY, kousek od posledního minima 123,76 JPY. Euro k dolaru mírně kleslo na 1,3399 USD ze středečního závěru 1,3406 USD. Evropská měna vůči jenu byla kolem 165,60 JPY, asi půl jenu od rekordního maxima 166,12 JPY z počátku týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK