Petrof vypověděl smlouvu americké firmě GIC

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 21. června (ČTK) - Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové vypověděl smlouvu americké firmě Geneva International Corporation (GIC), která jeho nástroje prodávala v USA. V letošním plánu tak Petrof s prodejem na důležitém trhu v USA nepočítá. GIC podala v březnu na Petrof návrh na konkurz, který hradecký krajský soud tento týden zamítl. Novinářům to řekli představitelé Petrofu.

Petrof, který návrh na konkurz označuje za šikanu pro smyšlenou pohledávku, také podal na GIC arbitrážní žalobu za odebrané a nezaplacené nástroje v loňském roce v ceně 134.000 amerických dolarů. "Dále vyčíslujeme škody, které návrh na konkurz ze strany GIC Petrofu způsobil. Odhad činí 60 až 80 milionů korun," řekl právní zástupce Pavel Vidura. Náhradu škod Petrof hodlá uplatnit i u soudů v USA.

Výpovědní lhůta smlouvy s GIC, která trvala od roku 1985, činí půl roku. Od prosince tak chce Petrof v USA zahájit vlastní obchodní politiku. "GIC naši značku prodávala v USA levně. My tam chceme soupeřit s nejdražšími německými výrobci," řekla jednatelka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová. Dodala, že loni GIC nenaplnila kontrakt za asi 150 milionů korun a odebrala jen asi třetinu. Letos GIC nic neodebrala.

GIC svůj návrh na konkurz podle Petrofové opřela o smyšlené pohledávky ve výši dvou milionů korun z titulu reklamací z roku 1999. Za návrhem na konkurz podle Petrofu stojí snaha získat značku Petrof a vyrábět pod ní levnou produkci v Číně. Soud však podle Vidury konstatoval, že údajná pohledávka nebyla doložena a že Petrof není předložený ani insolventní. K návrhu GIC se také nepřipojil žádný další věřitel Petrofu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK