Analogové TV vysílání na Domažlicku skončí posledního srpna

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Analogové zemské TV vysílání, které lidé tradičně přijímají volně přes antény, skončí posledního srpna. Novinářům to oznámili zástupci České televize a Novy. Domažlicko se tak 1. září stane vůbec první oblastí v České republice, v níž lidé nebudou mít možnost sledovat letité analogové TV vysílání a budou muset přejít k jeho digitální formě či k placeným satelitním, kabelovým a internetovým operátorům.

Podle údajů Novy se změna dotkne 80.000 obyvatel Domažlicka. ČT i Nova proto budou od 1. července na svých obrazovkách vysílat informační spoty o tom, co za změnu diváky čeká; vysílat je budou pouze na Domažlicku místo obvyklých upoutávek na vlastní pořady.

ČT také začne od počátku července vkládat do TV signálu šířeného z vysílače Vraní vrch na Domažlicku speciální piktogram. Ten lidé uvidí na obrazovkách a dozví se tak, že přijímají analogový signál, který bude vypnut. Nova také spustí své internetové stránky, na nichž se lidé dozví více o nastupující digitalizaci.

S blížícím se termínem vypnutí na Domažlicku pak televize využijí i další reklamní formáty. "Před vypnutím musí digitalizace svítit z každého rohu," uvedl šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Důvodem vypnutí analogové TV na Domažlicku je, že v sousedním Německu na základě mezinárodních dohod spouští na stejných kanálech digitální rozhlas, který ruší TV vysílání v českém pohraničí.

V následujících měsících a letech bude současné analogové zemské TV vysílání zcela nahrazeno jeho digitální formou, označovanou jako DVB-T. Lidem to přinese až tři desítky volně přístupných programů oproti současným čtyřem, a to mnohdy v lepší kvalitě. Český telekomunikační úřad navrhuje vypnutí posledního analogového vysílače do října 2010, Evropská komise doporučuje členům EU, aby tak učinili nejpozději do roku 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK