MF potvrdilo ocelárnám Mittal Steel pokutu 2,7 mld. Kč

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Ministerstvo financí potvrdilo výrobci oceli Mittal Steel Ostrava pokutu 2,7 miliardy korun za předražování koksu. Na jednání kontrolního výboru Poslanecké sněmovny to řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa, podle kterého je pokuta pravomocná. Firma se však ještě může odvolat k rozkladové komisi ministerstva, a poté případně k soudu. Fuksa však neuvedl, zda má odvolání odkladný účinek.

Ostravský finanční úřad loni v prosinci firmě udělil pokutu 2,4 miliardy korun. Tuto původní pokutu zrušilo v lednu ministerstvo financí a případ vrátilo úřadu k dopracování. Následně ostravské finanční ředitelství pokutu zvýšilo a Mittal Steel se několikrát kvůli pokutě následně odvolal, naposledy v květnu.

Podle rozhodnutí finančního ředitelství v Ostravě porušil Mittal zákon tím, že před třemi lety své dceřiné společnosti Vysoké pece Ostrava účtoval příliš vysoké ceny za koks. Podle informací ČTK Mittal prodával koks za světové ceny a ne za ceny v místě obvyklé.

Předražený koks se podle úřadu promítal do cen surového železa, které od Vysokých pecí nakupuje údajně až za dvojnásobné ceny proti obvyklé úrovni firma Vítkovice Steel. Ta také dala k šetření cen Mittalu Steel podnět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK