Češi jedí méně masa než v roce 1989

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Češi snědli v posledních letech kolem 80 kilogramů masa na osobu ročně, což je o 17 procent méně než v roce 1989. Výrazně od této doby v tuzemském jídelníčku ubylo hovězího. O něco méně se jí i nejrozšířenější vepřové. Stoupla naopak spotřeba drůbežího, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Podle odborníků spotřebu masa ovlivnil vývoj jeho cen i změny v životním stylu a tlak na zdravou výživu.

Hovězí maso zaznamenalo od roku 1989 propad spotřeby o dvě třetiny a loni ho každý Čech snědl dle odhadů zhruba devět kilogramů. Jeho ústup je dán hlavně nárůstem cen proti minulosti. Nevýhodou v očích spotřebitelů bývá i náročnější a delší způsob přípravy, řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Největší odliv spotřebitelů zaznamenalo hovězí za poslední dobu v roce 2001, kdy se promítly obavy z takzvané nemoci šílených krav (BSE). Spotřeba se na předchozí úroveň přes mírné oživení již nevrátila a nyní dál klesá.

Naopak konzumace drůbežího se za posledních 17 let zdvojnásobila na loňských zhruba 26 kilogramů na osobu ročně, což je v rámci EU nadprůměr. Jeho popularitě nahrává to, že je podle odborníků již několik let nejlevnějším druhem masa na trhu. Relativně snadno se upravuje a často jsou vyzdvihovány i jeho dietetické přednosti.

Oblibě drůbežího podle všeho citelněji neublížila ani hrozba ptačí chřipky, která v Evropě obchází od předloňského podzimu. Loni, kdy se v Česku objevily první případy této nemoci, spotřeba podle odhadů nakonec zůstala na úrovni předchozího roku. Zpracovatelé i chovatelé si spíš než na nezájem domácích zákazníků stěžovali na příliv levných přebytků drůbežího z jiných evropských zemí, kde poptávka po výskytu ptačí chřipky propadla výrazně.

Nyní se v tuzemsku poprvé objevil nebezpečný vir této nemoci i v chovu drůbeže. Z vyjádření zástupců drůbežářského odvětví plyne, že se větších dopadů na zájem spotřebitelů o drůbeží zatím neobávají.

Zhruba polovinu domácí spotřeby masa představuje vepřové, kterého se loni v Česku zkonzumovalo předběžně 41,5 kilogramu na hlavu. V roce 1989 to bylo podle statistiky 50 kilogramů. Obliba vepřového je v Česku podle Klouda dána hlavně tradicí.

Pokud jde o trendy ve způsobu konzumace masa, velkou oblibu v Česku získalo grilování. Řezníci se tomu přizpůsobují a rozšiřují nabídku speciálních výrobků pro tuto úpravu. Jinak se chutě spotřebitelů zásadně nemění, soudí předseda zpracovatelů.

Z dalších druhů masa Češi v průměru snědí asi tři kilogramy králíků, 600 gramů zvěřiny, 400 gramů koňského, kozího a skopového dohromady a také 100 gramů telecího na obyvatele ročně. U telecího je to od začátku 90. let pokles na čtvrtinu. Spotřeba ryb mírně roste a dosahuje zhruba 5,8 kilogramu na osobu ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK