Čepro zvedne cenu pohonných hmot s biopalivem asi o 30 haléřů

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zeleneč-Mstětice (u Prahy) 21. června (ČTK) - Čepro zvýši cenu pohonných hmot kvůli povinnému využívání biopaliv asi o 30 haléřů. Do motorové nafty se dvě procenta biosložky budou přidávat od září, do benzinu stejný podíl biolihu od začátku příštího roku. Úplně přesné navýšení ceny ale zatím není možné vyčíslit, protože trh s biopalivy se teprve tvoří, řekl na dnešním setkání s novináři obchodní ředitel Čepra Jan Duspěva.

"Nepředpokládáme, že by spotřebitel zaregistroval při zavedení biopaliv jinou změnu než zdražení o zhruba 30 haléřů," řekl Duspěva. Podle něj je ale možné, že v září bude na některých stojanech ještě nafta bez biosložky, protože povinnost jejich zavádění není celoplošná. "Někteří prodejci tak budou třeba ještě doprodávat starší zásoby," sdělil.

Na kvalitě pohonných hmot by se podle Duspěvy nemělo projevit to, že biosložky společnosti dodává více dodavatelů. "Kvalita může být v některých případech rozdílná, ale vše musí odpovídat normám. Budeme se snažit vyrovnávat kvalitu přidáváním aditiv," řekl Duspěva.

Čepro prozatím vybudovalo zařízení pro přidávání biopaliv v devíti svých skladech. "Pilotní zařízení bylo vybudováno ve Včelné u Českých Budějovic, kde jsme od loňského května tento systém testovali," uvedl obchodní ředitel. Biosložky se do pohonných hmot přidávají přímo na výdejní lávce před plněním do cisterny. Stanovený poměr je zajištěn pomocí dávkovacího zařízení, které biosložky přidává přímo do proudu fosilního paliva.

Povinnost přimíchávat biopaliva do pohonných hmot stanovuje novela zákona o ochraně ovzduší, která se v současné době nachází v závěrečné fázi schvalování. Předpis stanovuje, že do motorové nafty se budou přimíchávat dvě objemová procenta biopaliv od 1. září, do benzinu stejný poměr od 1. ledna 2008. Od počátku roku 2009 pak toto množství vzroste na 3,5 procenta pro benzin a 4,5 procenta pro naftu.

Sankce by měla být dva miliony korun za neplnění evidence a 75 korun za každý litr biopaliv, který měla firma v rámci svého podílu na trh dodat a neučinila tak. Dovozce pohonných hmot bude také muset s předstihem sdělit celnímu úřadu místo a datum přijetí pohonných hmot, aby správce daně mohl odebrat vzorek ke kontrole.

Mezi biopaliva patří celá řada složek, které jsou získávány nebo vyrobeny z obnovitelných zdrojů, především z biomasy. Mezi biopaliva takzvané první generace patří například bioetanol, který se vyrábí kvašením cukerných nebo škrobnatých plodin. V Evropě se pro tyto účely nejčastěji používá cukrová řepa, obilí, brambory a ve světě především cukrová třtina a kukuřice. Do motorové nafty se v našich podmínkách bude přimíchávat metylester řepkového oleje (MEŘO).

Mezi biopaliva druhé generace se řadí například bioetanol vyrobený z lignocelulózy nebo dřevnatých surovin (sláma, řezivo, štěpiny). Tyto biopaliva mají oproti palivům první generace výrazně vyšší přínosy na úspory skleníkových plynů, lepší vlastnosti a nižší energetickou náročnost jejich získávání. Nacházejí se ale zatím jen ve stadiu technického vývoje a jejich masovější rozšíření lze podle Čepra předpokládat až okolo roku 2015.

Čepro, které je v majetku státu, patří mezi největší tuzemské obchodníky s pohonnými hmotami. Provozuje například síť produktovodů, 197 pump pod značkou EuroOil a spravuje státní hmotné rezervy. Loni vykázala hrubý zisk asi 107 milionů korun. Tržby za zboží byly 32,6 miliardy korun, tržby za služby 1,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK